Država obljublja pomoč mladim

Bratuškova mladinskim organizacijam zagotovila, da so nove generacije »prioriteta te vlade«.

Objavljeno
27. junij 2013 20.42
*rsi* MNENJA/SOBOTNA
Ma. B., T. S., notranja politika
Ma. B., T. S., notranja politika
Ljubljana – Tudi v Sloveniji se obetajo nove prioritete, s katerimi bi olajšali in pospešili zaposlovanje mladih. Vlada bo socialnim partnerjem jutri predstavila sicer že sprejeti intervencijski zakon, ki med drugim prinaša dodatno začasno spodbudo delodajalcem za zaposlovanje, ki bo veljala od 1. oktobra letos do konca leta 2014.

Delodajalec, ki bo v tem času za nedoločen čas zaposlil brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj en mesec prijavljena v evidenci brezposelnih, bo za prvih 24 mesecev zaposlitve v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov (prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti). Če bo delodajalec to zaposlitev predčasno prekinil, bo moral za nazaj plačati vse prispevke.

Do konca leta naj bi država okrepila tudi izdatke za javna dela, v igri pa je tudi načrt, da bi za ta dela namenili tudi del denarja za nadomestila brezposelnim.

Premierka obljubila pomoč

Dan pred današnjim odhodom na evropski svet se je premierka Alenka Bratušek sestala s predstavniki štirih mladinskih in študentskih organizacij: Študentske organizacije Slovenije, Mladinskega sveta Slovenije, Zavoda mladinske mreže MaMa ter sindikata Mladi plus. Tema pogovora je bila seveda hitro rastoča brezposelnost mladih tudi v Sloveniji, zlasti po letu 2011.

Premierka je sogovornikom obljubila, da bodo imeli mladi prioriteto v strategiji razvoja in v operativnih programih. Predvsem pa je zagotovila – kar je včeraj tudi storila – da bo v Bruslju vztrajala, da se sklepi sveta, ki Sloveniji ne dajejo pravice do črpanja pomoči za zaposlovanje mladih, spremenijo. »Načeloma smo se dogovorili, zdaj pa je treba to izvesti. Mladi niso problem družbe, ampak njena prihodnost. Treba jih je poslušati in predvsem ukrepati,« je za Delo povedala premierka, ki je z vsebino pogovora seznanila tudi ministre.

V Zvezi svobodnih sindikatov so danes predstavili zahtevo, da vlada čim prej uresniči Nacionalno shemo plačanih pripravništev. Pri tem naj se pripravništva uredijo medresorsko, pri pripravi pa naj sodelujejo vsa ministrstva. Po podatkih zavoda za zaposlovanje ta hip sicer mladi brezposelni pomenijo 23,3 odstotka vseh brezposelnih v Sloveniji, maja letos jih je bilo skupaj 27.628. Mladi, ki iščejo prvo zaposlitev ali pa se jim je izteklo delo za določen čas, na zaposlitev nato čakajo sedem do deset mesecev, starejši od 30 let pa tudi več kot dve leti.