Erjavec meni, da Janković kandidature ne bo umaknil

Predsednik Desusa napoveduje predčasne volitve, če bo vodstvo PS prevzel ustanovni član stranke.

Objavljeno
08. april 2014 15.23
lvi*DZ
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Na kongresu PS se bosta po besedah prvaka Desusa Karla Erjavca najverjetneje pomerila oba kandidata, ki sta kandidaturo vložila oktobra lani, torej trenutno predsedujoča v PS Alenka Bratušek in ustanovitelj stranke Zoran Janković.

»Malo verjetno je, da bo Janković kandidaturo umaknil,« je ocenil Erjavec in napovedal, da bo »spopad gotovo oster«.

V primeru Jankovićeve zmage bo konec s trenutno vlado in so na vrsti predčasne volitve, je ocenil Erjavec, ki pozdravlja čimprejšnji kongres največje vlade stranke; zlasti zato, da se v PS preštejejo in bo znano tudi, kakšno podporo ima vlada.

Rešitev za obstoj vlade vidi med drugim v tem, da se premierka odcepi od stranke in ustanovi samostojno stranko s poslanci PS, ki jo podpirajo. Morda je ustanovitev nove stranke manj verjetna, saj ni znano, koliko poslancev PS jo podpira, je dodal Erjavec.

Janković si še pušča odprta vrata v PS, pišemo v današnjem Delu. Ali bo vztrajal na kandidaturi za šefa PS ali pa jo bo umaknil, bo sporočil na dan kongresa, je večkrat povedal. Bratuškova pa je v pismu članstvo PS pozvala, da želi dobiti odgovor, ali bodo okoli nje strnili vrste.

Nesoglasja v stranki so se nazadnje pokazala v petek na interpelaciji proti notranjemu ministru Gregorju Virantu, ko so štirje poslanci PS prekršili koalicijsko pogodbo in so glasovali za njegovo razrešitev.