Bratuškova poziva člane PS, naj strnejo vrste

Vodja PS in predsednica vlade je prepričana, da je napočil čas, ko se mora v stranki PS razjasniti, ali ima dovolj podpore.

Objavljeno
07. april 2014 15.14
Posodobljeno
07. april 2014 15.35
Virant interpelacija
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Alenka Bratušek, predsedujoča Pozitivni Sloveniji (PS), je v pismu članom pojasnila, zakaj se je odločila za kandidaturo na kongresu PS in svoje člane pozvala, naj »strnejo vrste in stopijo skupaj«, saj, kot pravi,» stranka, za katero ni jasno, kdo jo dejansko vodi, ne more dobro delovati niti povečevati števila svojih podpornikov.«

Prepričana je, da je napočil čas, ko se morajo stvari razjasniti, ker je, kot pravi, doslej vse preveč popuščala v koaliciji in v stranki. »Posledica moje pasivnosti v stranki ter prikritega dvovladja je stagnacija stranke na terenu, zagotovo pa tudi padec javnomnenjske podpore,« je stanje v stranki ocenila Bratuškova.

»Mučno situacijo« zaradi nesoglasja v stranki bo »presekala z dvema preizkusoma«, kot se je izrazila: »prvi naj pove, ali ima naša koalicija dovolj moči, da upraviči pričakovanja državljanov, drugi pa, ali imam sama dovolj podpore za vodenje PS. Prav je, da se stvari razjasnijo, in to je tudi edini pravi način, da tisti, ki mislijo drugače, to povedo,« je k čimprejšni odločitvi pozvala člane PS.

V petek je IO PS pozvala, naj skliče kongres PS čimprej. Zoran Janković se je namreč odločil, da tudi sam kandidira. O tem je prejšnji teden obvestil tudi poslance. »Naredila sem vse, da bi na kongres stranke odšli skupaj, z enim kandidatom; da bi PS še naprej imela tako predsednika vlade kot tudi župana glavnega mesta,« je zapisala v pismu.

Bratuškova meni, da so v koaliciji naredili veliko dobrega in da bi bilo škoda sedaj, ko se stvari obračajo na bolje, drugim dopustiti, da poberejo sadove njihovega dela. »Prav zato namreč gre: kako in s kom lahko prispevamo k prihodnjemu razvoju Slovenije,« je zapisala Bratuškova.

Bratuškova uvodoma poudari, da je PS na državnozborskih volitvah uspela ravno zaradi Jankovića, a »so se po volitvah stvari obrnile, kot si nihče od nas ni želel«. Po poročilu KPK, ki je bremenila Jankovića, je PS dobila še eno priložnost, je poudarila Bratuškova. »Veliko smo dosegli, a pri tem težkem delu osebno najtežje sprejemam nesoglasja in neenotnost v naši lastni stranki.«

Nesoglasja v stranki so se nazadnje pokazala v petek na interpelaciji proti notranjemu ministru Gregorju Virantu, ko so trije poslanci PS prekršili koalicijsko pogodbo in so glasovali za njegovo razrešitev.

***

Ljubljanski župan in prvi predsednik PS Zoran Janković danes ni razkril, ali utegne kandidaturo za predsednika PS umakniti ali ne. Zagotovil pa je, da bo na kongres nedvomno prišel kot član stranke.