Erjavec o (N)LB: Umik sklepov ne pomeni, da je zadeva rešena

Slovenska vlada od hrvaške pričakuje, da bo spoštovala zaveze, ki jih je dela v pristopnih pogajanjah k EU.

Objavljeno
14. maj 2012 17.47
Posodobljeno
14. maj 2012 18.06
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Bruselj - »Odločitev hrvaške vlade o umiku sklepov glede Ljubljanske banke ne pomeni, da je ta zadeva rešena. Hrvaška mora spoštovati zaveze, ki jih je sprejela,« je danes v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec. »Vztrajamo pri stališču, da gre za vprašanje nasledstva,« je še poudaril.nem pogovoru, v katerem je poleg tega izrazil tudi pričakovanje, da bo Hrvaška spoštovala sprejete zaveze.

Na vprašanje, kaj konkretno želi Slovenija od Hrvaške, je minister odgovoril: »Da spoštuje zaveze, ki jih je dala, ko je pristopala k EU in podpisovala mednarodne sporazume.« Pri tem je omenil mednarodni sporazum o premoženjskih zadevah in mednarodni sporazum o nasledstvu, podpisan leta 2001.

»Vztrajamo pri stališču, da gre za vprašanje nasledstva, je še poudaril minister. 

Minister ni želel povedati, kako se je na njegove besede danes odzvala hrvaška ministrica Vesna Pusić, češ da je bil pogovor neformalen. Ob tem je še spomnil, da se v torek srečata predsednika obeh vlad.

Na vprašanje, ali bo Slovenija z rešitvijo vprašanja LB pogojevala ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, je minister odgovoril, da je to vprašanje preuranjeno.» Mislim, da je dovolj časa, da se razrešijo vsi dvomi v povezavi s to zadevo,« je dodal.

Pusić: Ratifikacija in LB ločeno

Pusićeva je danes v povezavi z Ljubljansko banko za hrvaške medije povedala, da Hrvaška pričakuje, da se bo vprašanje LB obravnavalo v skladu s predhodnimi dogovori Hrvaške in Slovenije ter ločeno od vprašanja ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.