Erjavec se sprašuje o smiselnosti delovanja v koaliciji

Erjavec je dejal, da z Lukšičem menita, da zdaj ni čas za razdvajanje ljudi, saj so časi pretežki.

Objavljeno
22. junij 2012 15.05
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Predsednika SD in DeSUS, Igor Lukšič in Karl Erjavec sta danes govorila o vrsti vprašanj, pomembnih za Slovenijo, poroča Slovenska tiskovna agencija. Med njimi je bila najbolj v ospredju izključevalna politika vlade glede državne proslave.

»Oba ocenjujeva, da je nepotreben in da bi morale biti vse veteranske organizacije, ki imajo zasluge, da imamo danes svojo državo, prisotne na takšni državni proslavi,« je po srečanju povedal Erjavec. Meni, da zdaj ni čas za razdvajanje ljudi, saj so časi pretežki.

»Če se bodo takšne poteze nadaljevale, se bomo v stranki DeSUS vprašali, ali je smiselno delovati v takšni koaliciji, ki skrbi za to, da je politika razdvojena, namesto da bi skrbela za to, da bi bila politika povezana in da bi reševala konkretne probleme države,« je dejal Erjavec.

Lukšič pa je izrazil zadovoljstvo, da sta se z Erjavcem dogovorila, da se dobijo v širši sestavi še pred parlamentarnimi počitnicami. »Pomembno je to, da sva pokazala, da strogo razločevanje med opozicijo in koalicijo ni potrebno v točkah, ko gre za strateške interese Slovenije,« je dejal.

Predsednika strank sta govorila tudi o o ustavnih spremembah ter stališču SD glede fiskalnega pravila in sprememb referendumske zakonodaje, o težavah v finančnem sistemu in gospodarstvu. 

Glede referendumske zakonodaje je Lukšič dejal, da hitenje pri spremembah ustave ni dobro. »Zato, ker se bo ustvaril vtis, ki se v javnosti že krepi, da poskuša politična elita prirejati ustavo zato, da bo lažje vladala. Temu odločno nasprotujemo,« je poudaril.

Dotaknila sta se tudi reforme trga dela, ki jo načrtuje vlada. Lukšič meni, da se je treba na sodiščih učinkoviteje spopasti z ljudmi, ki v podjetjih delajo škodo. »Tu nam ne bo pomagal noben zakon,« je prepričan. Erjavec pri tej temi pričakuje konsenz, saj neusklajenih rešitev ne moreš podpreti.  

Glede podpore predsedniškemu kandidatu se še nista izrekla, sta pa dejala, da se s tem ukvarjajo v obeh strankah.