ESS za umik nacionalnega reformnega programa

Štrukelj: Zmanjšanje plačne mase vodi v konflikt. Lahko se pogajamo le o podaljšanju varčevalnih ukrepov.

Objavljeno
08. april 2014 11.13
Posodobljeno
08. april 2014 11.45
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), so današnjo sejo začeli s predlogom nacionalnega reformnega programa (NRP) 2014 - 2015, v katerem vlada predlaga pet odstotno znižanje mase plač v javnem sektorju.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije menijo, da bi bilo treba predlagane ukrepe umakniti, saj »temeljijo na skrajnem cinizmu oblasti«, je za STA dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.»Napovedujejo spreminjanje začasnih varčevalnih ukrepov v trajne, poseganje v pokojnine, plače in nadomestila, hkrati pa obljubljajo večjo blaginjo državljanov,« je pojasnil.

Finančni minister Uroš Čufer je pojasnil, da predlog pomeni nadaljevanje lani sprejetega programa, o podrobnostih pa se bodo s socialnimi partnerji še dogovarjali. Po njegovih besedah pripravljajo ekonomsko politiko, ki je »najboljša za dolgoročno vzdržnost ekonomske rasti in blaginje v Sloveniji«, in zavrnil očitke, da slovenska vlada s predlogom programa le sledi navodilom Bruslja.

Štrukelj: Lahko predlagamo tudi dvig plač

Konfederacija se je pripravljena pogovarjati le o podaljšanju varčevalnih ukrepov, o katerih so se z vlado dogovorili lani in so veljavni do konca leta. »Tudi to pa ne pomeni, da pristajamo na podaljšanje,« je pojasnil Štrukelj. Če se bo uresničila napoved, da je Slovenija na začetku obrata gospodarskega cikla, bi lahko predlagali tudi dvig plač.

Vztrajanje vlade pri dodatnem znižanju plač bo prineslo konflikt, poudarja vodja konfederacije. »Te pike ne želimo več spreminjati v vejico,« pravi. Prav tako se niso pripravljeni pogovarjati o zmanjševanju števila zaposlenih, razen dogovorjenega odpuščanja z nenadomeščanjem do enega odstotka na letni ravni.

OZS s pripombami o NRP

Pripombe imajo tudi delodajalci. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) poudarjajo, da predlagano besedilo premalo poudarja ukrepe za večje zaposlovanje v zasebnem sektorju. »Na podlagi tega dokumenta ni pričakovati velikih strukturnih sprememb,« je za STA dejal Ivan Jani Ulaga iz zbornice.

Virant: Slovenija ima velike strukturne težave

Slovenija se sicer počasi res začenja pobirati iz krize, je dejal vladni pogajalec in notranji minister Gregor Virant, a ima velike strukturne težave. Eden največjih je zadolžitev in po Virantovih besedah je edina možnost ta, da se postopoma pride do uravnoteženih javnih financ. Do tega bi lahko prišlo v letu 2017.

Znova je poudaril, da NRP vidi kot pogajalsko izhodišče. Besedilo dokumenta pa vendarle mora biti takšno, da bo tudi Evropska komisija seznanjena s tem, da vlada »ta trenutek ne more kar tako reči, da bo naslednje leto plačna masa nižja za pet odstotkov«, je dodal.

***

Vlada je v osnutku nacionalnega reformnega programa 2014-2015, ki ga je sprejela 1. aprila, zapisala, da bo v letih 2014-2015 nadaljevala in okrepila že začete ukrepe in aktivnosti za spodbujanje gospodarske rasti.

Reformni program mora skupaj z dopolnjenim programom stabilnosti do priporočenega roka do 15. aprila ali najkasneje do konca aprila poslati v Bruselj, kjer bosta dokumenta pomenila podlago Evropski komisiji pri pripravi priporočil članicam.