EU volitve: PS, Zares in LDS še brez dogovora, DL predstavila kandidate

O združevanju slovenskih liberalcev bo več znano konec tedna. Nosilec liste DL bo Senko Pličanič.

Objavljeno
14. april 2014 19.35
*rsi* ZARES POSVET O POKRAJINAH
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Vodja PS Alenka Bratušek, predsednik Zares Pavel Gantar in evropski poslanec LDS Jelko Kacin so se danes pogovarjali o možnosti skupnega nastopa na evropskih volitvah, je za STA pojasnil Gantar. Vsi so izrazili interes, da do skupne liste pride, a dokončnega dogovora še ni. Konkretnejše korake je pričakovati konec tedna.

V PS, Zares in LDS bodo po besedah Gantarja do konca tedna opravili dodatna posvetovanja. Zatem se bodo predvidoma spet sestali, konkretneje dogovorili glede skupnega nastopa, kandidatne liste in programskih izhodišč, je povedal Gantar.

Vse tri stranke, pripadnice evropskih liberalcev, so že izrazile načelno pripravljenost za pogovore o skupnem nastopu na volitvah, ki bodo 25. maja. Določile pa so tudi že nosilce svojih list in se obenem pripravljale za samostojen nastop na volitvah. Kacin je predviden za nosilca liste LDS, na vrhu liste Zares bi bila nekdanja ministrica Darja Radič, PS pa bi šla na volitve na čelu z ekonomistom Jožetom Mencingerjem.

Zadržek tudi stanje v PS

A stranke danes po besedah Gantarja niso dokončno razrešile vprašanja, kdo bi lahko bil nosilec skupne liste. Če so izpolnjeni določeni pogoji in okoliščine, Zares vnaprej ne zavrača nobenega kandidata, je zatrdil. S tem je odgovoril na vprašanje, ali bi bil Mencinger kot nosilec skupne liste zanje sprejemljiv.

Kot enega od zadržkov pri povezovanju s PS so v minulih dneh sicer navedli nerazčiščeno vodstvo v tej stranki. Gantar je tudi danes pojasnil, da ta skrb še ostaja.

Zares je za četrtek sicer predvidela predstavitev svoje celotne kandidatne liste. A je po besedah predsednika velika verjetnost, da bodo sejo sveta stranke prestavili, saj do konca tedna odločitev glede skupne liste še ne bo jasna.

Lista DL že znana

V igri za skupno listo slovenskih pripadnic evropskih liberalcev je bila tudi DL, a se je ta stranka odločila za samostojen nastop na volitvah. Prav danes je predstavila svojo celotno listo.

Člani sveta so soglasno potrdili nosilca liste Senka Pličaniča, na seznamu pa so še Polonca Komar, Marko Pavlišič, Vesna Alaber, Milan Dubravac, Emina Hadžić, Monika Bračika in Miha Istenič.