Gorenak: Kazenska ovadba ne dokazuje ničesar

Nekdanji minister Gorenak ve o vsebini ovadbe očitno več kot uslužbenka, zoper katero je bila vložena.

Objavljeno
22. avgust 2013 15.35
iza_kng
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ljubljana - Prejšnji teden smo v Delu razkrili, da so ljubljanski kriminalisti že končali preiskavo o izgubljenih podpisih za sklic referenduma o slabi banki in vložili kazensko ovadbo zoper eno osebo, primer pa še proučuje pristojna državna tožilka. Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so nam zdaj potrdili, da gre za enega njihovih zaposlenih.

Po naših neuradnih informacijah gre za Alenko Colja, vodjo sektorja za registracijo prebivalstva in javne listine. Uslužbenka vsebine ovadbe doslej ni poznala, je pa, kot kaže, z njo le bil seznanjen nekdanji minister, zdaj pa poslanec SDS Vinko Gorenak, ki je doslej še ni hotel komentirati, češ da je na dopustu na Češkem in da podrobnosti ne pozna. Je pa kot prvi mož MNZ sicer vseskozi zavračal krivdo za največji spodrsljaj v postopkih uresničevanja neposredne demokracije v zgodovini slovenskega parlamentarizma.

Danes je na svojem blogu zapisal, da je iz medijev pravkar izvedel za ovadbo uslužbenke, vendar ta po njegovo ne dokazuje, da so referendumski podpisi izginili na MNZ. »Očitno se nanaša na to, da je omenjena uslužbenka liste s podpisi po delovnem času pustila na svoji delovni mizi in jih ni zaklenila v omaro. To je torej vsebina kazenske ovadbe in nikakor ne gre za to, da bi omenjeni uslužbenki policija dokazovala, da jih je namenoma ali po čigavem naročilu kakorkoli odtujila.«

V zapisu je ugovarjal tudi generalnemu sekretarju ZSSS Milanu Utroši, ki je z izjavo, da je morala oseba ravnati po navodilu nadrejenih in ne na lastno pesto, s prstom pokazal ravno nanj: »Izjava je zgolj in samo dokaz njegove že večkrat potrjene ultra leve politične usmerjenosti in ne sindikalnega dela.«

»Če bi obstajali kakršnikoli dokazi, da so bili izginuli referendumski podpisi odtujeni na MNZ, verjamem, da bi Gregor Virant z veseljem povedal javnosti,« ugotavlja Gorenak. Tako pa tudi »sedanji notranji minister ne verjame v politične motive, temveč govori o malomarnem delu«.