Gremo na referendum o družinskem zakoniku

Civilna iniciativa je vložila zahtevo za razpis referenduma, ki bo najverjetneje 11. ali 25. marca.

Objavljeno
03. februar 2012 11.44
Posodobljeno
03. februar 2012 11.55
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je po tem, ko so stranke zavrnile pogovor za iskanje skupne kompromisne rešitve, danes vložila zahtevo za razpis referenduma, podprto s podpisi 42.098 državljanov. Družinski zakonik je bil sicer v državnem zboru sprejet z absolutno večino.

»Izpolnili smo našo dolžnost in odgovornost, da omogočimo državljankam in državljanom, da odločijo, ali sta mama in oče otrokova korist,« je po vložitvi podpisov dejal vodja civilne iniciative Aleš Primc.

Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov. Ob tem so dejali, naj »golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji«.

Svetlik: Nasprotniki družinskega zakonika želijo referendum izrabiti za kratenje pravic

»Obžalujemo, da želijo nasprotniki zakonika referendum izrabiti za to, da bi izvajali pritiske proti svobodni izbiri oblike družinskega življenja. Da bi označili enostarševske družine, neporočene, razvezane, rejniške in istospolne družne kot manjvredne. S tem bi se ožigosala polovica slovenskega prebivalstva,« je povedal minister za delo, družino in socialne razmere Ivan Svetlik, poroča STA.

DLGV: Nad vložitvijo smo razočarani

Peterica koalicijskih strank referendum načeloma podpira in je proti zakoniku. Nasprotno menijo v DLGV, kjer so že večkrat povedali, da zakonik izrecno podpirajo.  Danes so na vložitev podpisov dejali, da so razočarani. »Družinski zakonik je dober, pripravljen z vso skrbnostjo in kar je najpomembneje, vsem veliko prinaša, nikomur ničesar ne jemlje. Gre za zaščito vseh otrok in pravico vsakogar do svobodne izbire.«

SD: Na barantanje na račun človekovih pravic ne pristajamo

Poslanka Andreja Črnak Meglič je opozorila, da je novi zakonik, ki bi nadomestil petintrideset let starega, potreben in nujen. »Samo slepec ne vidi, da družinski zakonik prinaša večjo varnost, zaščito in več družine za vse otroke.«V SD so, kot so zapisali, zaskrbljeni nad manipuliranjem slovenske javnosti na način, da jim kaj drugega ni preostalo, ker se določene politične stranke niso bile pripravljene pogovarjati oziroma ukloniti. »Tako se je izkazalo, da je voljo več kot 40.000 podpisnikov za referendum o družinskem zakoniku Civilna iniciativa izrabila zgolj in samo kot orodje izsiljevanja.«

»Pobude 'tik pred dvanajsto', češ naj se razmisli še o radikalnejših predlogih glede Družinskega zakonika in trganju njegovih določil, na način, da se človekove pravice potisne na rob ustavnopravnega minimuma, pričajo o tem, da pobudniki referenduma ne izbirajo sredstev za dosego svojega cilja.«

Razpis referenduma

Po vložitvi podpisov ima državni zbor sedem dni časa, da razpiše referendum in določi datum zanj. Referendum bo najverjetneje izveden skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami 11. marca, ko bodo novega župana izbirali v desetih občinah ali na materinski dan, 25. marca, ko bodo volitve v Ljubljani. Kot smo pisali v Delu, marsikdo meni, da bi prav datum poteka referenduma lahko odločilno vplival na njegov izid.