Hojs meni, da Peterle ni več primeren za govornika na sobotni proslavi

V VSO nastal resen razkol. Lojze Peterle se je odločil, da udeležbo na proslavi odpoveduje, ker se počuti nezaželenega.

Objavljeno
24. junij 2016 20.58
proslava
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Predsednik združenja VSO Aleš Hojs je ocenil, da je NSi s kritiko na račun SDS prestopila prag tolerance, zato je odločil, da Lojze Peterle ne more nagovoriti zbranih na proslavi Za mojo Slovenijo.

Na sobotni vzporedni proslavi Za mojo Slovenijo, ki jo organizira Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) vendarle ne bo nastopil prvi predsednik slovenske demokratične vlade Lojze Peterle. Predsednik združenja Aleš Hojs je dejal, da po zadnjih nastopih Peterleta in stranke NSi ni več primerno, da bi na proslavi nastopil Peterle. »Glede na to, kar se je dogajalo v tem tednu in upoštevajoč dejstvo, da VSO organizira dogodek, menim, da Peterle ni več primeren govornik. Govoril ne bo, saj ne bo konec sveta,« je pojasnil Hojs.

Kot je znano, so se tri stranke SDS, NSi in SLS dogovorile, da bodo skupaj z VSO organizirale vzporedno proslavo ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije, a se je začelo zapletati zaradi nesoglasij na desnici.

Zametki razdora so se pojavili marca letos na zborovanju Za obrambo Slovenije, kjer je bila predsednica NSi Ljudmila Novak izžvižgana, ko je dejala, da pričakuje več demokracije na desnici. Sodu pa so dnu izbile izjave Janeza Janše (SDS) v intervjuju za Reporter v tem tednu, da morata SLS in NSi še dokazati, da sta kredibilni stranki, saj da zato nastajajo nove stranke na desnici, ki jih zastopajo Aleš Primc in Franc Kangler. Zaradi tega je prvi
potegnil potezo predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je v sporočilu za javnost dejal, da ne nameravajo sodelovati na nobeni proslavi, ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru in kjer se v naprej ve, komu se bo ploskalo in komu žvižgalo.

V NSi pa so v četrtek pojasnili, da bo Peterle vsekakor šel na proslavo, ki jo tudi sami sofinancirajo. Peterle je dejal, da bo šel na toliko proslav, kot se jih bo lahko fizično udeležil, predvsem pa da namerava ob tem prazniku v soboto predvsem hvaliti in se zahvaljevati.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je pojasnila, da je na zborovanje ne bo, ker se raje druži s pozitivnimi ljudmi in pozitivnimi zgodbami. Ob tem je Janši tudi odkrito dejala, da dokler bo on predsednik SDS, bo NSi težko sodelovala z njimi v prihodnjih koalicijah.

Vse to je, kot kaže, povzročilo resen revolt v VSO oziroma je pripomoglo k temu, da je Hojs praktično prepovedal govoriti Peterletu na sobotni proslavi. Zaradi te (po naših informacijah precej samovoljne) odločitve je v VSO nastal resen razkol, sam Peterle pa se je odločil, da se iz protesta ne bo udeležil proslave Za mojo Slovenijo. Kot vse kaže, bo na vzporedni osamosvojitveni proslavi kot osrednji govornik nastopil le Janez Janša, verjetno pa bo namesto Peterleta vskočil kar Aleš Hojs.