Igor Šoltes verjetno novi minister za zdravje

Predlagali so ga zdravniki. Brecelj: Ker zelo dobro pozna sistem javnega naročanja, skozi katerega odteka denar.

Objavljeno
15. januar 2014 16.14
Posodobljeno
15. januar 2014 16.25
tlo/šoltes
T. S., notranja politika, Pi. K., Delo.si
T. S., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes sestala z Igorjem Šoltesom, pogovarjala pa sta se o možnosti, da bi nekdanji predsednik računskega sodišča kandidiral za novega ministra za zdravje.

Bratuškova je, kot je znano, pozvala zdravnike, ki glasno opozarjajo na korupcijo v zdravstvu, naj predlagajo svoje kandidate.

Kirurg Erik Brecelj, ki je bil tudi povabljen na sestanek z Bratuškovo, nam je potrdil, da so predlagali tudi Igorja Šoltesa. Predvsem zato, ker kot dolgoletni predsednik nadzorne institucije zelo dobro pozna sistem javnega naročanja, skozi katerega odteka denar, namenjen za zdravstvo.

Šoltes je povedal le, da bo končna odločitev znana v prihodnjih dneh. Po naših informacijah bo premierka ime kandidata za ministra sporočila do konca tedna.

»Bolje je, da minister ni zdravnik, ker se bo treba lotiti težav, ki jih bodo odkrili kriminalisti in KPK. Minister zdravnik bo težko urejal te zadeve s svojimi kolegi. V Iniciativi zdravnikov so bili poznavalci zdravstva, ki niso zdravniki. Moram reči, da so imeli več idej, kaj narediti z zdravstvom, od nas, zdravnikov. Pomembno je, da ministra izbere premierka sama, ne pa strici iz ozadja, locirani predvsem na koncu Dunajske v WTC. Predvsem pa ne sme postati minister nekdo, ki ga bo v naslednjem trenutku odpeljal Nacionalni preiskovalni urad,« je pred dnevi za Delo dejal Erik Brecelj.

Zdravstveni resor je od konca novembra lani, ko je odstopil Tomaž Gantar (Desus), začasno prevzel vodja stranke Karl Erjavec. Gantar je ob odstopu dejal, da ni imel zadostne politične podpore za korenito zdravstveno reformo, poudaril pa je tudi, da je korupcija velik problem zdravstva. Koalicija zdaj sicer napoveduje, da bo zdravstveni sistem ena izmed prioritet.

Karel Erjavec je sicer danes opozoril, da DeSUS pričakuje, da bo še vedno imel dva ministra. Kot je dejal, sam sicer nima nič proti Šoltesovi kandidaturi, pač pa celo meni, da bi lahko uspešno počistil korupcijo v zdravstvu, kar je pogoj za resno zdravstveno reformo.

Med tem ko je po mnenju prvaka DL Gregorja Viranta Šoltes dober kandidat, pa predsednik SD Igor Lukšič meni, da gre za »neokusen predlog«. V izjavi za STA je poudaril, da »se nikjer niso dogovorili, da bi koalicijo širili na neparlamentarne stranke ali na najavljene nove stranke.«