Janša: Država je talec znotrajstrankarskih prerivanj

Janša po vladnem obisku dejal, da se DL ni bila pripravljena pogovarjati in jih poslušati.

Objavljeno
23. januar 2013 18.23
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Predsednik vlade Janez Janša je danes na novinarski konferenci po vladnem obisku v Notranje-Kraški regiji dejal, da se Državljanska lista pred temi radikalnimi potezami ni bila pripravljena pogovoriti z njim.

Dodal je, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, niso dobili od DL nobenega sporočila. »Uradno se nismo imeli na kaj odzvati. Ni se še zgodilo, da bi stranka izstopila iz koalicije, ne da bi bila pripravljena poslušati drugo plat,« je povedal Janša in dodal, da bodo morebitne današnje iracionalne odločitve komentirali po jutrišnji seji vlade.

Da Janša ultimata ne bo sprejel, je bilo jasno že iz včerajšnjega zapisa stranke SDS na Twitterju. »Premier se je odločil že 9. januarja, stranka pa tudi,« so zapisali. Spomnimo, 9. januarja je svet stranke SDS Janši izglasoval podporo. 

Janša: Erjavec bi me obsodil na smrtno kazen, če bi mu to pomagalo

Premier je komentiral tudi današnji odstop Ljuba Jeseniča z mesta državnega sekretarja v kabinetu vlade. Dejal je, da so očitno interesi te države talec znotrajstrankarskih prerivanj. »Erjavec je iskreno priznal, da so njegove poteze povezane s konkurenčnim bojem v Desusu,« je povedal Janša.

 »Tu je treba priznati vsaj iskrenost,« je dejal in pojasnil, da gre za »zboljševanje njegove pozicije v konkurenčnem boju na kongresu njegove stranke«. »V prihodnjih tednih me bo verjetno predsednik DeSUS pripravljen tudi obsoditi na smrtno kazen, če mu bo to pomagalo, da bi bil ponovno izvoljen na kongresu. In seveda naslednji dan ponuditi sodelovanje,« je dejal Janša.

Sicer pa je Janša dejal, da hipotetičnih stvari ne komentira, prav tako ni želel širše komentirati torkovega sestanka koalicijskih strank. Je pa povedal, da je poskušal na sestanku koalicijskim partnerjem »razložiti posledice, ki jih lahko povzroči daljša politična nestabilnost v tej državi zaradi tega, ker se ruši ta vlada in koalicija«.

Erjavec: Janša izgubil živce

Za izstop iz koalicije se bo izvršni odbor DeSUS odločil v četrtek, ko bodo tudi pripravil ustrezen predlog, ki ga bo 5. februarja obravnaval svet te stranke. Ob današnjem obisku Cerknice je predsednik stranke Karl Erjavec odzval tudi na navedbe Janeza Janše, da Erjavec z izstopom izvaja političen manever. »Janša očitno izgublja živce,« je dejal Erjavec.

»Janša očitno izgublja živce, ker se dejansko dogaja to, kar smo napovedali. Najprej se je zelo posmehljivo obnašal do napovedi zlasti treh malih koalicijskih strank, da bomo zapustili koalicijo. Sedaj, ko se to dogaja, očitno vidi, da je nastopila ura resnice,« je ob robu srečanja ministrov z župani in poslanci notranjsko-kraške regije dejal Erjavec.

Ob tem je dejal, da bi Janša glede na poročilo protikorupcijske komisije moral odstopiti. »Moralna dolžnost naroča, da moraš odstopiti, ker tako pomembne funkcije ne moreš opravljati. Tudi jaz sem zaradi afere Kant odstopil.To breme je premočno, da bi lahko ta vlada uspešno še naprej izvajala reforme, tudi predsednik vlade bi lahko pokazal spoštovanje do pravne države,« je dejal.

Gorenak vesel, da je SDS trdna

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je dejala, da so v tej situaciji naslednje poteze odvisne od predsednika vlade. Sama misli, da bo vlada delala še nekaj časa naprej, izvajala redne naloge in izpeljala reforme še nekaj korakov naprej. O izstopu DL iz koalicije je dejala, da bosta ministra DL verjetno do imenovanja novih delala naprej.

Minister za notranje zadeve iz vrst SDS Vinko Gorenak pa je ob napovedanih izstopih strank in koalicije dejal, da je vesel, da je SDS stabilna stranka, saj so 9. januarja potegnili poteze, ki so za njih stalnica in ki niso več vprašljive.

»Jasno smo napovedali, da lahko nadaljujejo, da lahko naredijo novo vlado. Lahko gremo na volitve, odprte so vse možnosti. Bojim se, da gre pri DL in DeSUS za to, da je nekdo splezal na drevo in dejal, da bo sedaj pa skočil. Ni pa čisto prepričan, kam bo skočil in ali bo ostal živ,« je dejal Gorenak.