Janša o referendumu: »To se na svetu še ni zgodilo«

Slovenski premier je pred vrhom EU povedal, da je blokada sprejema proračuna z referendumom izredno nenavadna.

Objavljeno
13. december 2012 18.30
P. Ž., Bruselj
P. Ž., Bruselj

Bruselj - »Prvič v zgodovini kake parlamentarne demokracije se je zgodilo, da nekdo blokira sprejem proračuna z referendumom. Tega še nikoli na svetu ni bilo,« je ob prihodu na vrh EU povedal slovenski premier Janez Janša. To bo ena od tem njegovih jutrišnjih pogovorov z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom.

Janša je odločitev o enotnem bančnem nadzoru v območju evra sicer označil za dobro novico, a od načrtovanih neposrednih kapitalskih injekcij sklada ESM kriznim bankam ne pričakuje pomoči za Slovenijo, saj ne bodo izvedljive že v prihodnjih mesecih. Dotlej mora Slovenija narediti svoje domače naloge. Ključna naj bi bila deblokada zakona o stabilnosti bančnega sistema. V nasprotnem primeru bi bili meseci čakanja na ESM usodni za Slovenijo.

O vprašanju Ljubljanske banke v Bruslju še ni vodil pogovorov s hrvaško stranjo. Na pisanje hrvaškega tisku o nekakšni rešitvi pa je povedal, da za sporazum potrebujemo dva. To pa da se še ni zgodilo. Hrvaški premier Zoran Milanović je ob prihodu na vrh povedal, da Hrvaška spoštuje mednarodne sporazume, tudi tistega o sukcesiji. Zagreb po njegovih besedah igra pošteno, potrpežljivi pa naj bi ostali do konca.