Janšev odziv na vrhovno sodišče: copy-paste natolcevanja

Prvak SDS se je na twitterju odzval na sodbo vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti.

Objavljeno
07. november 2014 12.22
Janez Janša med obravnavo na Okrožnem sodišču v Ljubljani 7.julija 2014.
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Prvak SDS in eden od obsojenih v zadevi Patria se je na sodbo vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti, za zdaj odzval le z enim zapisom na twitterju. »Za copy-paste natolcevanj iz prve sodbe sta Masleša in Žalikova potrebovala 5 mesecev prednostne obravnave«, je zapisal.

Vrhovna sodnica Vesna Žalik je bila poročevalka v zadevi Patria, Branko Masleša pa je predsednik vrhovnega sodišča. Oba sta sodelovala v petčlanskem senatu, ki je odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti ne le Janše, pač pa tudi soobsojenih v zadevi Patria, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Ivana Črnkoviča.

Zagovornik Janše Franci Matoz je sicer zahteval njuno izločitev iz postopka, a je podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto to zavrnila. Žalikovi je Matoz očital zavlačevanje postopka.

Vrhovno sodišče ni ugotovilo kršitev zakona

Petčlanski senat vrhovnega sodišča, ki je obravnaval zadevo, v postopku ni ugotovil kršitev zakona iz člena zakona o kazenskem postopku, ki določa, v katerih primerih se lahko vloži zahtevo za varstvo zakonitosti. Zahteve zagovornikov obsojencev so bile vložene tudi zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja, kar ni dovoljeno, še piše v 74 strani dolgi obrazložitvi sodbe, ki jo je sodišče odposlalo v četrtek. Obsojeni so dolžni plačati tudi po 1000 evrov sodne takse.

Matoz sicer od včeraj ni dosegljiv, zato še ni jasno, ali je sodbo že prejel. Je pa pričakovati, da bo, tako kot Črnkovič in Krkovič, Janša pravico zdaj iskal na ustavnem sodišču. Vsi trije so namreč ves čas procesa zatrjevali, da je bil proces politično motiviran in so jim bile v postopku kršene pravice.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna, trojica je na to odločitev torej odgovorila z zahtevo za varstvo zakonitosti. Vsi trije že prestajajo zaporne kazni. Janša jo je nastopil junija, Krkovič julija, Črnkovič pa konec oktobra.

Janša bo torej kmalu prestal petino dosojene kazni, kar pomeni, da bo morda dobil možnost izhodov. Prost izhod iz zavoda - ta se praviloma koristi doma - se sme obsojencu dodeliti največ petkrat mesečno in sme trajati do 53 ur.

Janša ima na ustavnem sodišču tudi pritožbo na odvzem poslanskega mandata. DZ se je namreč seznanil s prenehanjem njegovega mandata na podlagi zakona o poslancih, ker je pravnomočno obsojen na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev.