Konec kampanje: Stranke že v nizkem startu za nove volitve

Zadnja soočenja in konvencije. Povezuje se levica in desnica. Šoltes se brani očitkov.

Objavljeno
22. maj 2014 22.39
Plakati ki nas nagovarjajo k udeležbi na prihajajočih evropskih volitvah. Ljubljana 14.maja 2014.
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Doslej verjetno najbolj skromna kampanja se končuje z zadnjimi televizijskimi soočenji in shodi. Izid bo seveda odvisen tudi od udeležbe, zato večina strank, zlasti SDS ter SLS in NSi, v zadnjih urah poskuša prepričati državljane, naj na volišča sploh pridejo.

Zadnji večji shod je v središču Ljubljane danes zvečer pripravila SD.

»Danes včasih niti sodnemu aparatu ne uspe za zapahe spraviti ljudi, ki peljejo Evropo v smer totalitarizma,« je med drugim povedal predsednik SD Igor Lukšič in poudaril, da bo »EU socialna, ali pa je ne bo«. Stranki ankete ne kažejo najbolje, kljub temu pa so danes znova napovedali zmago.

Strankarsko povezovanje za zdaj in za pozneje

Kampanja za evropske volitve je bila sicer videti kot uvertura v naslednje, državnozborske volitve. Tako je Milan Zver (SDS) pozval volivce, naj »s svojim glasom vladi v odstopu dokažejo, da je slabo opravila svoje delo«. Lojze Peterle (SLS) pa je na zadnji konvenciji napovedal, da je v obeh strankah, v NSi in SLS, »volja, da skupaj stopimo še kdaj«. Očitno bosta stranki tudi na parlamentarnih volitvah nastopili kot koalicija.

Povezal se bo tudi drugi politični pol, kjer se gnete množica strank. Igor Šoltes pravi, da bo takoj po volitvah »ponudil roko in sodelovanje z vsemi, ki so pripravljeni sprejeti naše vrednote in sodelovati pri tem, da se državo lahko upravlja bolje kot zdaj«. Šoltesova stranka bo šla verjetno v koalicijo z zvezo, ki jo bo prihodnjo soboto ustanovila Alenka Bratušek. V tej skupini za zdaj ne bo nove stranke Mira Cerarja.

SD pa je javno ponudila skupni nastop Združeni levici, Solidarnosti, pa tudi Šoltesovi Verjamem. Vendar so vse ponudbo zavrnile kot predvolilni manever.

Šoltes o avtomobilu in stanovanju

V kampanji tokrat ni bilo velikih afer, se je pa po strmem vzponu na anketah v središču javne pozornosti znašel Igor Šoltes. Danes so nam iz njegovega štaba posredovali pogodbo o najemu avtomobila volvo S80, s katerim ga je prevažal šofer v času kampanje. Sklenil jo je 1. aprila letos, iz nje pa izhaja, da bo avto dva meseca najemal za 600 evrov na mesec. Pri tem je nenavadno, da gre za družbo, ki ima blokirane račune, zato ni jasno, kako bo lahko sploh plačal za storitev. »Glede plačila je dogovorjeno, da se obveznosti poravnajo po koncu najema,« so nam odgovorili v Šoltesovem društvu Verjamem.

Poleg tega se nekdanji predsednik računskega sodišča brani tudi očitkov, da si je pred dvema desetletjema kot član izvršnega sveta za stanovanjske zadeve občine Ljubljana-Šiška dodelil neprofitno občinsko stanovanje. V njem je ostal tudi po tem, ko je bil že predsednik računskega sodišča. Šoltes očitke zanika, češ da so se pojavili že, ko je kandidiral za prejšnjo javno službo, in zagotavlja, da je stanovanje dobil v skladu s tedaj veljavno zakonodajo.