Lukšič: Avtoritarni pristopi so »kratkega daha«

Predsednik SD Igor Lukšič je tako komentiral predlog ministra Uroša Čuferja, da bi sam dobil večji vpliv nad kadrovanji.

Objavljeno
12. julij 2013 14.59
*bsa* KONGRES SD
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA

Ljubljana - Finančni minister Uroš Čufer je na četrtkovi seji vlade predlagal spremembe statusa Soda, po katerih naj bi minister dobil večji vpliv nad kadrovanji, ki so tudi v njegovi pristojnosti, a je SD to ustavila, je danes povedal predsednik SD Igor Lukšič.

Prepričan je še, da so avtoritarni pristopi na področju kadrovanja »kratkega daha« in da je treba razviti sisteme, pri katerih se bo upoštevala tudi odgovornost koalicije, opozicije, stroke in »ljudi, ki predlagajo«.

Čufer se bo moral po njegovo navaditi, da na vlado ne more prihajati z neusklajenimi predlogi, poroča STA. »Kaže, da ni dojel, da dela za Slovenijo in da je na drugi stopnji odgovoren tudi koaliciji.« Dodal je, da SD nima blaznih apetitov, imajo pa na voljo močno strokovno ekipo, ki bi lahko korigirala njegove predloge.

Čuferjev predlog po oceni predsednika SD kaže tudi to, da so bili trije meseci in pol poskusov, da se praksa pri kadrovanju v družbe v državni lasti spremeni, »jalovi«.

Lukšič namreč ocenjuje, da vladi ni uspelo razviti »prakse, na katero bi bili lahko ponosni«, zato bo vlada po njegovih besedah na tem področju morala vzpostaviti nek sistem.

»Ne moremo namreč dopustiti, da gre ta improvizacija, ki se zdaj dogaja, v nedogled,« je dejal. Kot slabo prakso pri upravljanju z državnimi podjetji pa je izpostavil predvsem dogajanje ob imenovanju nadzornih svetov NLB in Triglava.

Predsednik SD je komentiral tudi nedavni odstop prvega nadzornika Slovenske odškodninske družbe (Sod) Otmarja Zorna, ki je bil v nadzorni svet Soda predlagan na predlog SD. Zornov odstop vidi predvsem kot slabo sporočilo tujini, pod drobnogledom katere je Slovenija

»SD je samostojna stranka«

SD bo šla samostojno na volitve, je povedal Lukšič in se s tem, kot je dejal, odzval na špekulacije o preurejanju političnega prostora na levici.

Stranka ne namerava vstopati v predvolilne koalicije, poroča STA. »Koalicije, ki smo jih namreč sklepali do zdaj z nekimi minimalnimi strankami, so vedno dajale zelo slabe rezultate, saj se je pokazalo, da so ljudje prišli samo po položaj, ne pa v podporo programu.«

Vse, ki želijo pomagati levici in socialni demokraciji, je Lukšič sicer povabil na sedež SD. »Kdor pa hoče še naprej brazdati po političnem prostoru, pa naj izvoli ustanavljati svoje stranke in raznorazna združenja,« je dejal.

»PS naj se čimprej konsolidira«

O možnosti, da bi Zoran Janković jeseni kandidiral za predsednika PS in bil ponovno izvoljen, je ponovil, da si želi, da se PS čim prej konsolidira, saj bi tako SD lahko imela sogovornika in partnerja.

Bi v primeru Jankovićeve izvolitve na čelo PS izstopili iz koalicije? V tem primeru bi »padla predsednica vlade, ki je rekla, da bo v tem primeru odstopila kot predsednica vlade«. »Za nas so te politične izjave toliko močne, da ugotavljamo, da smo tu edina resna politična sila,« je dodal.

Lukšič še pravi, da SD ne bo vlekla potez, ki bi destabilizirale Slovenijo: »Če pa bo vlada razpadla, pa bomo to vzeli kot dejstvo.«