Lukšič: Rešitev je odstop predsednika vlade

Vlada in DZ nimata operativne večine, zato predsednik SD vidi rešitev v predčasnih volitvah.

Objavljeno
24. januar 2013 17.38
Posodobljeno
24. januar 2013 17.48
iza_luksic
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - »Imamo neoperativno vlado in neoperativno večino v DZ, zato bi bilo za skrajšanje te agonije, v katero vstopa Slovenija, dobro, da premier Janez Janša odstopi«, meni predsednik SD Igor Lukšič. Ponovil je, da so po mnenju SD za državo edina možnost predčasne volitve, ki bi morale biti čim prej, »zato, da se ta agonija čim bolj skrajša«.

Po njegovih besedah se DZ konstituira z izvolitvijo predsednika in lahko deluje le, če ima predsednika. Pri tem je spomnil, da je odstopil predsednik DZ Gregor Virant. »DZ je izgubil glavo.«

Strinja se, da DZ lahko izvoli novega predsednika. S tem je treba potem po njegovem mnenju pohiteti, pri čemer »se bo pokazalo, ali obstaja operativna večina v DZ ali ne«.

Janša je sicer danes kot možni rešitvi navedel konstruktivno nezaupnico in spremembe volilnega sistema. Lukšič v tej luči na vprašanje rešitev ponavlja le, da je najhitrejša rešitev odstop predsednika vlade.

Na vprašanje, ali bi SD vstopil v projektno vlado, kar predlaga PS, odgovarja z vprašanjem, kaj to sploh je.

Na vprašanje, ali se bi povezali s PS že v tem mandatu, če Janković odstopi, je odvrnil: »PS je imela kongres, to se tam ni zgodilo. Sedaj nekaj improvizirajo in uprizarjajo neke piruete, ki za slovenski politični prostor po naših kriterijih ni dober«.

Po mnenju Lukšiča je tudi napačna predstava, da bi dvokrožni večinski volilni sistem stabiliziral pozicijo vlade v političnem sistemu. Prav tako za to spremembo ni podpore, zato o tem nima smisla razpravljati, je še dejal.