Mrzlično iskanje 45. in 46. glasu za mandatarstvo

Ali bo Jankoviću uspelo dobiti 46 glasov, bo verjetno neznanka do konca današnje razprave v državnem zboru.

Objavljeno
10. januar 2012 21.59
Zoran Potič, Anže Božič, Klara Škrinjar, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper
Zoran Potič, Anže Božič, Klara Škrinjar, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper

Ljubljana – Zoran Janković, kandidat za mandatarja, ima na današnjem tajnem glasovanju o njegovi izvolitvi zagotovljenih 44 glasov podpore. Izvršni odbor Desusa je namreč včeraj sklenil, da ga bo stranka podprla, prav tako pa so v SD dejali, da ni ovir, da za Jankovića ne bi oddali svojih glasov.

A to še ni dovolj. Za izvolitev bi Janković potreboval 46 glasov. Ali mu bo uspelo, bo verjetno neznanka do konca današnje razprave v državnem zboru.

Ta se bo začela ob 12. uri in po napovedih trajala več kot šest ur. A v danih razmerah so mogoči vsi scenariji, tudi ta, da bi Jankoviću uspel veliki lov na glasove poslancev, zlasti zato, ker je glasovanje tajno. Enega od poslancev Virantove stranke DLGV Ivana Vogrina so novinarji Financ opazili v pogovoru s poslancem Pozitivne Slovenije Gašparjem Gašparjem Mišičem pozno popoldne v enem od ljubljanskih lokalov.

A je vodja poslanske skupine DLGV Rihard Braniselj danes izključil možnost, da bi utegnil kdo iz njihove poslanske skupine podpreti Jankovića. To da velja še zlasti za Vogrina, ki mu je Virant zaradi dolgov do svojih upnikov postavil ultimat, naj do konca marca uredi situacijo, sicer bo zahteval, da vrne mandat.

Vogrin danes ni izrecno zanikal, da bo danes podprl Zorana Jankovića, a je obenem napovedal, da bo glasoval v skladu s sklepom stranke. Ta pa je jasen; zavrnili so tako Jankovićevo koalicijsko pogodbo kot njegovo vodenje vlade.

»Opozorili so me, naj bom previden pri glasovanju, saj bi lahko eden ali dva poslanca, ki sta napovedala drugače, podprla novega mandatarja, enega od glasov pa bi pripisali meni,« je dejal Vogrin in takšno početje označil kot »nevarno igro, ki ga poskuša pokazati kot neverodostojnega poslanca«. Braniselj je še zanikal, da bodo v DLGV danes glasovnice svojih poslancev kakor koli označevali in tako poskušali nadzorovati njihove glasove.

Možnosti za iskanje potrebne večine je omogočil Desus, ki je včeraj sklenil, da bodo podprli Jankovićevo kandidaturo. Na ta način ima ob podpori SD in poslancev Pozitivne Slovenije Janković zagotovljenih 44 glasov.

Karl Erjavec je dejal, da mu je Janković »namignil«, da ima zagotovljenih potrebnih 46 poslanskih glasov.

Tudi Janković je bil včeraj prepričan, da mu bo uspelo dobiti zadostno podporo, ker bi to pomenilo, da poslanci spoštujejo voljo volivcev in odločitev predsednika republike. Ugibanja, ali bi lahko kateri od poslancev manjšine podprl Jankovića, sta Roberto Battelli in Laszlo Göncz zanikala, a ker je glasovanje tajno, bo ostalo nepredvidljivo do konca. Njuna odločitev bi se lahko spremenila, če se bo sredi seje državnega zbora pokazalo, da njuna glasova nista odločujoča in da ima kandidat za mandatarja dovolj podpore.

Janković z Janšo in Türkom

Janković se je včeraj prvič po volitvah sestal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. Govorila sta o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in spremembah volilnega sistema, ki bi šle v smer kombinacije večinskega in proporcionalnega sistema. Sestanek je bil bolj otipavanje prvakov dveh največjih strank brez konkretnih sklepov.

SDS je o srečanju sporočila, da ne bodo podprli Jankovića, a da tudi ne bodo sestavljali vlade s pičlo večino 46 glasov. Če bo SDS v opoziciji, bodo podpirali dobre vladne projekte.

Janković se je sestal tudi s predsednikom republike Danilom Türkom. O srečanju je dejal, da predsednik pričakuje, da bo političnim strankam uspelo najti skupni jezik, »glede na to, da je strankam, ki so se pogajale o vstopu v koalicijo, uspelo parafirati koalicijsko zavezo«.