MZZ na pogovor poklicalo hrvaško veleposlanico v Ljubljani

Razlog: Sporen hrvaški razpis, v katerem v oddajanje ponuja del morja, ki je še predmet arbitraže.

Objavljeno
03. april 2014 19.06
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Generalni direktor za bilateralo in evropske zadeve ministrstva za zunanje zadeve Tadej Rupel je danes povabil na pogovor hrvaško veleposlanico v Ljubljani Vesno Terzić

Razlog je včeraj objavljeni hrvaški javni razpis za raziskovanje in pridobivanje ogljikovodikov v Jadranskem morju, o katerem poročamo v današnjem Delu. Hrvaška namreč v razpisu za dodelitev koncesije za raziskovanje oddaja tudi del severnega Jadrana, v katerem se prekrivata zahtevi Slovenije in Hrvaške. O lastništvu morja pa arbitražno sodišče še ni odločilo.

Na spornost hrvaškega razpisa je tako danes opozoril tudi Rupel.

Slovenija je Hrvaško že spomnila na obveznost ravnanja v dobri veri in na spoštovanje 10. člena arbitražnega sporazuma, ki določa, da se pogodbenici vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrile ali ogrozile delo arbitražnega sodišča.

Slovenija od sosede zahteva, da iz razpisa nemudoma umakne polje podeljevanja koncesije SJ-01, ki se nanaša tudi na območje severno od vzporednika 45º 10'', kjer se nahajata slovensko teritorialno morje in epikontinentalni pas, ki je tudi predmet spora.

Slovenija zahteva tudi, da Hrvaška v razpisni dokumentaciji, vključno na priloženih kartah, jasno navede, da je omenjeno območje predmet arbitražnega postopka.

Ob tem je Slovenija ponovno predlagala Hrvaški, da preuči možnosti za bolj transparentno ustno obravnavo pred arbitražnim sodiščem.