Na stavki 23. januarja tudi visokošolski sindikat

Odločitev so izglasovali z visoko udeležbo.

Objavljeno
11. januar 2013 20.27
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ljubljana - Visokošolski sindikat Slovenije se je skoraj brez glasu »proti« odločil, da se bo 23. januarja pridružil skupni stavki sindikatov javnega sektorja. Predsednik sindikata Marko Marinčič je sporočil, da so predstavniki z univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem napoved že uradno posredovali vladi, pristojnim ministrstvom in rektorjem univerz.

Sindikati: znižanje plač nesprejemljivo

Popoldne so se sešli tudi predstavniki sindikatov in po včerajšnjem srečanju s predsedniki ministrstva za izobraževanje, znanje, kulturo in šport (MIZKŠ). Ponovili so, da zahteva za znižanje mase plač zanje ni sprejemljiva, poroča STA.

Menijo, da vlada ultimativno vztraja pri vnaprej opredeljenem cilju. Pri tem ne dopušča kompromisa o višini plačne mase, saj jo hoče privarčevati. »Tako pa negira bistvo pogajanj in s tem pogajanja«.

Ne strinjajo se s trditvami vlade, da denarja ni in je zato treba drastično poseči v maso plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. »Vlada naj namesto odpuščanj in zniževanja plač vrne višino davka na dobiček pravnih oseb na raven pred spremembo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2012,« so zapisali člani delovne skupine Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Marko Marinčič iz sindikalne konfederacije Pergam ter predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

MIZKŠ: čakamo na dopolnile predloge

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je v odgovoru zapisalo, da je pričakovalo, da bodo sindikalne organizacije pripravile dopolnilne predloge k predlogu o spremembah standardov in normativov na področju šolstva, ki bi ob danih finančnih okvirih zagotovili ohranitev ravni kakovosti izobraževanja in omejili presežke na najnižjo možno raven.

Poudarjajo, da so si od junija lani prizadevali, da bi s sindikati poiskali skupne rešitve še pred sprejemanjem državnega proračuna za leto 2013, ki bi potem upošteval sprejete dogovore. »Prizadevanja ministrstva so bila neuspešna predvsem zaradi zavlačevanja sindikalnih predstavnikov,« so zapisali v obvestilu, ki ga je povzela STA.