Novi ministri in nov spopad v PS

Menjave v vladi in pretresi v največji stranki. Znova spopad Janković – Bratušek.

Objavljeno
16. december 2013 22.03
Alenka Bratušek odgovarja na poslanska vprašanja 16. 12. 2013
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Obrambni minister Roman Jakič, ki se brani očitkov o sklenitvi fiktivnega posla pri gradnji Stožic, za zdaj ostaja na položaju kljub drugačnim namigom. Po sestanku s poslanskimi kolegi je ocenil, da ima podporo stranke PS in premierke.

Minister Jakič svojo obrambo gradi na elektronski korespondenci z izvajalci gradbenih del, ki so jo menda prestregli tudi v NPU. Ta po njegovem dokazuje, da se je kot dober gospodar javnega zavoda Šport Ljubljana mesec in pol pogajal o nakupu dela infrastrukture športnega parka Stožice, česar mu v primeru fiktivne pogodbe ne bi bilo treba storiti. Pogodba se je po Jakičevih besedah poleg parkirišč nanašala še na prodajno mesto vstopnic za športne dogodke, načrtovan veliki informacijski zaslon in površino za družabne prireditve.

PS zanimale politične zarote

»Ker ga poznam vrsto let, vem, da bo, ko bo nastopil pravi trenutek – če se bo to sploh zgodilo – odstopil,« je včeraj zatrdil vodja poslancev PS Jani Möderndorfer. Od organov pregona pričakuje, da bodo postopek končali čim hitreje. Poslance največje vladne stranke je sicer menda najbolj zanimalo, ali njihov minister v preiskavi vidi elemente politične zarote.

Jakič novinarjem tega ni ne potrdil ne zanikal, je pa zaradi odtekanja informacij vložil kazensko ovadbo zoper neznano osebo na policiji, tožilstvu oziroma sodišču. »Tako sva se z odvetnikom odločila, ker se je pred mojo hišo na dan preiskave pred policijo pojavila novinarska ekipa,« je pojasnil obrambni minister.

Pretresi v največji stranki

Če bo Roman Jakič odstopil, bo to po Stanku Stepišniku že drugi minister PS, ki bo moral zapustiti položaj v vladi. Prav to, po naših informacijah, vzbuja nelagodje dela poslancev največje stranke in predsednici vlade povzroča hude težave pri reševanju kadrovskih vrzeli v vladi. Bratuškova se je včeraj najprej srečala s predsedniki koalicijskih strank, pogovarjali pa so se o novi koalicijski pogodbi, so povedali predsedniki. Toda po tem je premierka v poslanski skupini PS nekaj ur sestankovala še s svojo najožjo ekipo, z ministri in nekaj poslanci svoje stranke.

Bratuškova bo morala v čim krajšem času predlagati najmanj dve ministrski imeni – za gospodarstvo in za zdravje. Po neuradnih informacijah kandidata za gospodarski resor v vrhu vlade že imajo, a ta ne prihaja iz jedra stranke PS. Tudi ministrstvo za zdravje bo po novem očitno v kvoti PS, saj v Desusu, po naših informacijah, za to mesto nimajo kandidata. Toda to pomeni, da bo Desusu pripadlo drugo ministrstvo – po vseh verjetnosti za Slovence po svetu, ki ga zdaj zaseda ministrica PS. Ni še znano, ali so se v PS sprijaznili z dejstvom, da minister za infrastrukturo Samo Omerzel noče odstopiti in da ga premierka, dokler ga podpira DL, ne more zamenjati, ne da bi zamajala koalicijo.

Druga tema sestanka je bil končni obračun med Bratuškovo in Zoranom Jankovićem, ki znova zahteva kongres še pred evropskimi volitvami. Poznavalci ne izključujejo možnosti, da bi ljubljanski župan celo izstopil iz PS, kar bi lahko resno zamajalo poslansko skupino, s tem pa tudi vlado.