Omerzel očitke interpelacije zavrnil kot politično motivirane

Podpora ministru za infrastrukturo in prostor je pod težo novih očitkov vse bolj vprašljiva.

Objavljeno
09. januar 2014 15.36
uho/Svet Državljanske liste
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je na današnji seji vlade predstavil odgovor na interpelacijo, ki sta jo proti njemu vložili opozicijski stranki SDS in NSi.

Minister Omerzel je, kot so sporočili po seji vlade, »temeljito odgovoril na vse očitke ter jih v vseh točkah odločno zavrnil kot neutemeljene in politično motivirane.«

Kot je poudaril v odgovoru, ga predlagana vsebina interpelacije še bolj utrjuje v prepričanju, da gre za spretno politično preigravanje in ne za vsebinsko soočenje argumentov, mnenj in dokaznih materialov

Minister vztraja na stališču, da na svojem položaju »dela dobro«. »Kot minister, ki pokriva izjemno pomembna področja v naši državi, kot so infrastruktura, energetika, prostor in promet, sem vse svoje znanje, moči ter energijo usmeril v vsebinsko vodenje tako pomembnega resorja in ne v politično preigravanje ter metanje polen pod noge,« je poudaril v osemnajst  strani dolgem odgovoru.

Omerzel je prepričan tudi, da bo tudi v državnem zboru pridobil potrebno politično podporo. 

Interpelacijo podpirajo SDS, NSi, SLS in nepovezan poslanec Ivan Vogrin.

Podpora poslancev koalicije ministru je pod vprašajem. Karel Erjavec je namreč pred sejo vlade dejal, da so tudi poslanci DeSUS glede podpore ministru zelo zadržani. »Vlada, ki jo obremenjujejo očitki več ministrom, se bo morala po njegovem odločiti tudi, s kakšno prtljago bo šla naprej,« je dejal.

Sicer pa so po Erjavčevem mnenju očitki Omerzelu precej resni. »Zavzel se je, da ne bo posloval z državo in če novinarji ne bi odkrili te namere, bi pogodbo verjetno podpisal,« je ocenil po seji vlade.

Sama Omerzela zdaj bremenijo še novi očitki. Neuradno naj bi ga zaradi posla med njegovim podjetjem Lastinski in državnim Darsom preiskovalo specializirano državno tožilstvo. Neuradno pa ga sumijo tudi prilagajanja razpisa za integrirani javni potniški promet.

Omerzel je po seji vlade, po poročanju STA, dejal, da je za to informacijo izvedel iz medijev in jo bo preveril na tožilstvu. Vodja DL Gregor Virant pa je novinarjem po seji zagotovil, da s temi očitki ni seznanjen in je to zanj čisto nova okoliščina.

Podpredsednik SD Dejan Židan je spomnil, da bo Omerzel moral prepričati še poslanske skupine. Tako je odgovoril tudi na vprašanje, ali bodo poslanci SD ministra podprli na interpelaciji. Novih poslov ni imel, »očitno se je odločil, da tudi starega posla ne bo podaljšal,« je dejal ter še pojasnil, da jih Omerzel ni seznanil s posli preko naročilnic