Pahor preko Lavrova povabil na obisk Putina

Pahor je za obisk predlagal leto 2016 na stoto obletnico postavitve Ruske kapelice pod Vršičem.

Objavljeno
03. maj 2013 19.35
Lavrov
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Brdo pri Kranju - Ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji, je popoldne na Brdu pri Kranju gostil slovenski zunanji minister Karel Erjavec. Lavrovor pa se je dopoldan že srečal s slovenskim predsednikom države Borutom Pahorjem.

»Rusija je strateški partner Slovenije v vseh pogledih, na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih,« je poudaril Erjavec in dodal, da je sodelovanje med državama na »izjemno« visoki ravni. Lavrov deli mnenje z Erjavcem, izpostavil pa je tudi veliko zanimanje ruskih in slovenskih regij za vzpostavljanje neposrednih povezav za izpeljavo investicijskih projektov.

Beseda je danes tekla tudi o Južnem toku. Erjavec je ta projekt izpostavil kot enega najpomembnejših za Slovenijo, ki se je po besedah Erjavca danes znova »zavezala, da bo storila vse, kar bo potrebno, da bo ta projekt realiziran«. Lavrov pa je Slovenijo pozval, naj ta projekt dobi status prednostnega nacionalnega projekta.

Erjavec je tudi spomnil, da bo Slovenija v kratkem začela s privatizacijo nekaterih podjetij in bank, zato je povabil ruske vlagatelje, naj sodelujejo pri tem projektu. Lavrov je v zvezi s tem pojasnil, da v imenu poslovnežev sicer ne more govoriti. »Sem pa prepričan, da bodo imeli interes za to in upam na poglobitev investicijskega sodelovanja,« je dejal.

Ministra sta danes tudi podpisala medvladni sporazum o vojnih grobiščih ter program sodelovanja med rusko in slovensko vlado v kulturi, znanosti, izobraževanju in športu v letih od 2013 do 2015.

Pahor preko Lavrova povabil na obisk Putina

Slovenija ima pozitivne izkušnje z ruskimi investicijami in jih bo pozitivno sprejemala tudi v bodoče, je na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Ljubljani danes poudaril slovenski predsednik Borut Pahor. Pahor je prek Lavrova tudi prenesel vabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, naj obišče Slovenijo.

Slovenija in Rusija sta v zadnjih nekaj letih dvignili vsesplošno raven sodelovanja s sklenitvijo številnih sporazumov in mednarodnih aktov, so sporočili iz predsednikovega urada.

Lavrov je ob tem posebej izpostavil pomen, ki ga ima v ruski javnosti Ruska kapelica pod Vršičem. Rusija si želi, da bi stoto obletnico njene postavitve, ki bo leta 2016, posebej obeležili, Pahor pa je ob tej priložnosti prenesel povabilo Putinu, da v okviru te velike obletnice obišče Slovenijo.

Pahor in Lavrov sta se zavzela še za nadaljevanje podpore strateškemu partnerstvu med EU in Rusijo, ruski minister pa je izrazil veliko podporo Forumu slovanskih kultur, ki sta ga ustanovili prav Slovenija in Rusija. Obljubil je, da bo Rusija tudi v prihodnje aktivno sodelovala in podpirala njen nadaljnji razvoj.

Sicer pa sta se Pahor in Lavrov dotaknila tudi drugih aktualnih mednarodnih tem, pri čemer sta posebno pozornost namenila razmeram na zahodnem Balkanu. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev političnega dialoga in aktivnosti, ki bodo omogočile reševanje še preostalih odprtih bilateralnih in regionalnih vprašanj v omenjeni regiji, so še sporočili iz urada.

Lavrov se je danes srečal tudi s premierko Alenko Bratušek, a izjav za medije po srečanju ni bilo.

Za Slovenijo je gospodarsko sodelovanje z rusko stranjo velikega pomena. Menjava med državama je lani presegla vrednost 1,2 milijarde evrov, Rusija pa je bila glede na izvoz šesta najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije.