Policijski sindikat: Policija je tej državi očitno nepotrebna

PSS se ne strinja s predstavljenimi vladnimi ukrepi za znižanje mase plač, saj bodo ti najbolj prizadeli prav policiste.

Objavljeno
16. april 2013 13.18
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Na včeraj predstavljeni vladni nabor ukrepov za znižanje mase plač v javnem sektorju se je danes med prvimi odzval Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat Policistov Slovenije (SPS). Za ponedeljek so v PSS napovedali sklic stavkovnega odbora.

Predlog, da bi se masa plač znižala za 6,4 odstotka, je za PSS nesprejemljiv, saj »gre za predlog, ki je v popolnem nasprotju z navedbami ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta o spoštovanju segmentov, ki so v zadnjih letih že mnogo privarčevali.«

»Predlog je dobesedno norčevanje iz policistov in zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in policiji, kjer so v zadnjih petih letih zmanjšali število zaposlenih kar za 12.1 odstotka. Že lansko leto pa so zaradi Zujfa na področju povračil prevozov na delo policistu odvzeli v povprečju 10 odstotkov dosedanjih prihodkov,« je zapisal Andrej Kocbek, podpredsednik PSS.

Kot je včeraj dejal Virant, bo teža posegov v plačno maso javnega sektorja tudi tokrat predvsem na dodatkih k osnovni plači. Prav to pa po besedah PSS, najbolj prizadene operativni del policije in drugih služb, ki svoje naloge izvajajo vse ure in dni v letu.

V SPS pa poudarjajo, da vlada s tem ukrepom posega v plačo tistemu delu delavcev, ki so že tako najslabše plačani. Od vlade zahtevajo, da umakne linearne ukrepe in proračunske uporabnike začne obravnavati selektivno.

»V sindikatu policistov se bomo uprli in z vsemi sredstvi zavarovali položaj zaposlenih v policiji, ker vsak poseg v plače glede na že izvedene varčevalne ukrepe tako v policiji kot drugih delih javnega sektorja nedopusten in nepravičen,« so še zapisali v SPS.

V PSS pa poudarjajo tudi dejstvo, da je v novem aktu o sistemizaciji v Policiji zelo nejasno in dvoumno zapisana nova ureditev področnih policijskih postaj. Poleg tega pa se je po novem Aktu izhodiščni plačilni razred za direktorja policijskih postaj dvignil za tri razrede. Na drugi strani, poudarjajo v sindikatu, pa se bo policistom plačni razred znižal za več kot dva razreda.

Za ponedeljek sklicani stavkovni odbor PSS bo odločalo nadaljnjih ukrepih za zaostritev stavkovnih aktivnosti v času prihajajočih praznikov.

»Postalo je več kot očitno, da je policija v tej državi nepotrebna, tendenca pa je očitno, da se pregon organiziranega gospodarskega kriminala in vzdrževanje splošne javne varnosti onemogoči,« so še zapisali.