Pred US glede Janševega mandata zgolj dve odločitvi?

Ustavno sodišče bo nadaljevalo obravnavo ustavne pritožbe Janeza Janše o odvzetem poslanskem mandatu.

Objavljeno
19. november 2014 19.07
Ustavno sodišče
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana − Ustavno sodišče bo nadaljevalo prejšnji četrtek začeto obravnavo ustavne pritožbe, ki jo je proti  ugotovitvenemu sklepu državnega zbora o prenehanju poslanskega mandata vložil pravnomočno obsojeni v zadevi Patria Janez Janša.

Tisti, ki bolje poznajo način in postopke dela ustavnega sodišča, pravijo, da sta pred deveterico ustavnih sodnikov najbrž zgolj dve odločitvi.

Od zavrženja do dokončne odločitve

Prvič, da ustavno sodišče ustavno pritožbo Janše zavrže in ga napoti na upravno sodišče, saj pred njeno vložitvijo še ni izčrpal vseh pravnih sredstev. Drugič, če pred ustavnim sodiščem ni več dileme o pristojnosti ustavnega sodišča, potem lahko sklepamo, da se ustavno sodišče že ukvarja z vsebino ustavne pritožbe.

Vprašanje začasnega zadržanja sklepa državnega zbora, ki je 15. oktobra ugotovil, da je predsedniku SDS s tem dnem zaradi pravnomočne sodbe prenehal mandat, naj ne bi bilo več aktualno, saj se ustavno sodišče praviloma o začasnem zadržanju izreče na eni seji, to je na seji, ko to točko uvrsti na dnevni red. To je ustavno sodišče storilo pred tednom dni. Pričakovati je bilo odločitev o začasnem zadržanju državnozborskega sklepa in v primeru začasnega zadržanja začasno vrnitev Janeza Janše v poslanske klopi − do dokončne odločitve ustavnega sodišča. To se pretekli teden (še) ni zgodilo. Zato so vse možnosti odprte, tudi zato, ker se ustavno sodišče s takšnim primerom, kot je Janšev, srečuje prvič.

Morebiti najprej na potezi upravno sodišče

Če se bo ustavno sodišče izreklo za nepristojno in Janšo napotilo na upravno sodišče, potem lahko informacijo o tem pričakujemo že danes. Upravno sodišče je namreč tisto, ki v upravnem sporu odloča tudi o zakonitosti posamičnih aktov in dejanj, s katerimi organi javne oblasti posegajo v človekove pravice in temeljne svoboščine, če ni zagotovljeno drugo sodno varstvo.

Sklep državnega zbora, s katerim je to naknadno ugotovilo prenehanje Janševega mandata − mandat mu je namreč prvotno na konstitutivni seji državnega zbora 1. avgusta potrdilo −, najverjetneje spada med takšne akte.

Možna je dokončna odločitev

Če pa dilema o pristojnosti za ustavno sodišče iz ustavnopravnih razlogov ne obstaja, potem lahko sklepamo, da se ustavni sodniki od prejšnjega četrtka že ukvarjajo z vsebino ustavne pritožbe in je pričakovati končno odločitev.

Ali bi lahko ta bila znana že danes, ni mogoče napovedati, saj se je ustavno sodišče odločilo za drugačno interpretacijo, kdaj je o primeru dokončno odločeno.

Zdaj velja − izhajajoč iz primera Patria in junijske odločitve ustavnega sodišča −, da se mora Janša po aprilski pravnomočni odločitvi ljubljanskega višjega sodišča najprej z zahtevo za varstvo zakonitosti obrniti na vrhovno sodišče − da je ustavno sodišče dokončno odločilo, ko gre zadeva z Beethovnove 10 na naslovnike.

Nekoč pa je veljalo, da odločitev ustavnega sodišča ni vezana na dan, ko gre ta naslovnikom, ampak na dan, ko je ustavno sodišče dejansko odločilo. Zato je ustavno sodišče v preteklosti sporočalo, da so sodniki o zadevi že odločili, da pa bo javnost z njeno vsebino seznanjena kasneje, ko bodo za to izpolnjene formalne zahteve (redakcija odločbe, ločena mnenja, vročitev naslovnikom).