SDS in NSi: Mediji so pozivali k nasilju

Očitki poslancev letijo predvsem na programski svet RTVS in varuhinjo človekovih pravic.

Objavljeno
28. november 2012 12.47
Posodobljeno
28. november 2012 13.16
GOTOF JE
Ni. Č. Pi. K., Delo.si,
Ni. Č. Pi. K., Delo.si,

Ljubljana - Poslanski skupini SDS in NSi zahtevata sklic nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino. Na njej bi razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih, poroča STA.

Predsednik odbora Branko Grims je popoldan nujno sejo že sklical, in sicer za petek ob 8. uri.

Poslanci SDS in NSi pravijo, da so se mirne demonstracije v Mariboru sprevrgle v poskus organiziranega nasilja, odgovornost za to pa nosijo tudi nekateri mediji, ki so »svoj prostor odprli izjavam, ki so tolerirale, razpihovale ali celo pomenile neposredno pozivanje k nasilju«.

Očitki poslancev letijo predvsem na programski svet RTVS in varuhinjo človekovih pravic. Programskemu svetu RTVS bodo predlagali, da se čim prej sestane na seji ter obsodi pojave sovražnega govora v programih RTV Slovenija.

»Odlašanje ali celo opustitev odločne zavrnitve vsakega hujskaštva, sovražnega govora, kršitev ustavnih načel, evropskih vrednost in načel medkulturnega dialoga ni mogoče razumeti drugače kot tiho odobravanje dogajanja«, so zapisali v zahtevi.

Vlada potrdila poročilo o izgredih

Vlada je danes obravnavala in potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru, ki ga je pripravil notranji minister Vinko Gorenak.

Minister za obrambo Aleš Hojs je, po pisanju STA, ob tem poudaril, da razume proteste kot sporočilo, da del ljudi živi v drugačnih razmerah, kot je živel pred leti. Od politikov na najvišji ravni, od »predsednika republike navzdol«, pa pričakuje, da bodo naredili vse, da take nemire v prihodnosti preprečijo.

Hojs se strinja, da imamo lokalne šerife in ga ob tem, kot je dejal, čudi, da se je v Ljubljani zbralo tako malo ljudi, glede na to, »da Ljubljana deluje precej podobno, kot delujejo nekateri drugi šerifi«. Hojs se sicer, je pojasnil, kot Ljubljančan čudi, da so ljudje »kar naprej zadovoljni z dogajanjem v Ljubljani«.

Minister za notranje zadeve pa je pojasnil tudi, da je v torek zvečer na vladi ni zasedal svet za nacionalno varnost, temveč je predsednik vlade Janez Janša želel le poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. To pa zato, Hojs, ker poročilo prikazuje s kakšnimi sredstvi razpolagajo demonstranti.

Zanikal je, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska.

Odzivi na protest

Nekateri udeleženci so bo mariborskih protestih pričali o neupravičeni uporabi sile.

Nekdanji ustavni sodnik Matev Krivic meni, da je policija hudo prekoračila pooblastila, notranji minister Vinko Gorenak pa »očitno nezakonito ravnanje policije šteje za zakonito.«

Notranji minister Vinko Gorenak se brani očitkov, da je policija v Mariboru čezmerno uporabila silo in obsodil vsakršno nasilje.

Predsednik vlade Janez Janša je danes tvitnil: »Žalostno. Predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi««

Slovenska škofovska konferenca meni, da so se nasilni protesti zlorabili v politične namene. Državljane, nevladne organizacije, medije in državne oblasti zato spodbujajo k skupnem iskanju rešitev, ki bi preprečil morebitne nove pojave nasilja.

Po prepričanju predsednika države Danila Türka se danes socialna država brani zato, ker se hoče braniti identiteto Slovenije.

***

Proteste so napovedali tudi v Murski Soboti, Celju in Novem Mestu, Kopru. V občini Trebnje pa že nekaj dni županu Alojziju Kastelicu prek Facebooka sporočajo, da mora odstopiti.

Protestom se očitno pridružujejo tudi Jesenice. Na facebooku je objavljen poziv uporabnika Gorenjska vstaja, ki za danes ob 18. uri poziva na protest.