Bomo dobili vlado v senci?

V SDS so NSi sredi marca poslali predlog, da oblikujejo skupno vlado v senci . Vodstvo NSi naj bi svoje stališče predstavilo prihodnji teden.

Objavljeno
04. april 2015 19.55
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Ljubljana - V SDS so za STA potrdili, da so NSi sredi marca poslali predlog, da po vzoru koalicije Slovenija oblikujejo skupno vlado v senci oziroma skupni strokovni svet. V NSi so za STA pojasnili, da so njihovo ponudbo prejeli in da jo je že obravnaval izvršilni odbor stranke. Vodstvo NSi naj bi svoje stališče javnosti predstavilo predvidoma prihodnji teden.

Odnosi med opozicijskima strankama so bili še lansko jesen dokaj zaostreni, med drugim zaradi ločenih stališč okoli lani sprejete arhivske novele in zaradi različnih pogledov na obsodbo prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria.

Nasprotja med zagovorniki vidnejšega odmika od politike SDS, ki so ga izpostavljali podporniki predsednice stranke Ljudmile Novak, in tistimi, ki so bili bolj naklonjeni Janši, česar ni skrival tedanji podpredsednik stranke Aleš Hojs, so se pokazala tudi na kongresu NSi novembra lani. Tedaj je podporo za nadaljevanje politike stranke dobila še vedno aktualna predsednica Novakova.

Od tedaj so je javna polemika med strankama nekoliko umirila. Stranki sta na predlog vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina pred dnevi tudi skupaj napovedali vložitev morebitne interpelacije zoper obrambnega ministra Janka Vebra. Do te nato ni prišlo, saj je premier Miro Cerar v DZ poslal predlog za ministrovo razrešitev.

SDS je predlog za sodelovanje stranki NSi posredovala sredi minulega meseca. Iz NSi so sicer sprva sporočili, da se do ponudbe ni opredelil še noben organ stranke, naknadno pa pojasnili, da jo je izvršilni odbor stranke vendarle že obravnaval.

O pobudi za oblikovanje skupnega strokovnega sveta so danes poročale spletne Slovenske novice.