SLS zahteva preložitev jutrišnje izredne seje

Bogovič opozarja, da vlada še vedno ni uskladila programa, ki ga namerava poslati v Bruselj.

Objavljeno
05. maj 2013 19.52
iza Vlada
Pi. K., Delo.si, Z. P., notranja politika
Pi. K., Delo.si, Z. P., notranja politika

SLS je danes na seji izvršilnega odbora razpravljala o podpori ukrepom, o katerih bo DZ odločal v prihodnjih dneh in zaradi katerih se danes sestane tudi parlamentarni vrh.

Predsednik stranke SLS Franc Bogovič je po seji odbora dejal, da v stranki stojijo za tem in od vlade zahtevajo, da preloži sejo, na kateri bodo odločali o spremembi referendumske zakonodaje. Po njegovem mnenju je to vlada dolžna storiti že zaradi zahtev civilne družbe, ki si želi več časa za razpravo. Prvak stranke ocenjuje tudi, da je v Sloveniji že tako preveč demokratičnega deficita.

Na tiskovni konferenci po sestanku je sporočil, da vztrajajo pri zahtevi, da bi fiskalno pravilo vnesli v ustavo, izvršili pa bi ga leta 2015 in ne leta 2017, kot je predvidela koalicija. Pri tem se, tako Bogovič, sklicujejo na razmislek, da ne smemo potrošiti več, kot ustvarimo. Letnica bi bila tako signal, da se ne nameravamo prekomerno zadolžiti. V SLS se strinjajo, da bo prihodnji teden ključen, so pa zgroženi nad nacionalnim reformnim programom, saj v njem ni nobenega konkretnega ukrepa.

Bogovič upa, da ga lahko pričakujemo v stabilizacijskem programu, a kot opozarja, ta še ni usklajen ne z koalicijskimi strankami ne z opozicijskimi.

»Slovenci smo upravičeni, da vemo, kakšne ukrepe namerava vlada v četrtek poslati v Bruselj,« je dejal. 

Bogoviča zanima tudi, kaj točno namerava vlada storiti z 3,5 milijardami dolarjev, za kolikor se je pred kratkim zadolžila.