SMC se pred volitvami ne bo povezovala z nobeno stranko

»Po volitvah smo se pripravljeni pogovarjati z vsemi tistimi, ki niso obremenjeni s kakšnimi korupcijskimi ozadji.«

Objavljeno
11. junij 2014 19.44
Posodobljeno
11. junij 2014 20.09
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Izvršni odbor Stranke Mira Cerarja (SMC), ki je javnomnenjske raziskave kažejo zmago na predčasnih volitvah 13. julija, je danes razpravljal o morebitnem povezovanju pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Sklenili so, da se pred volitvami ne bodo povezovali z nobeno stranko, niti z zavezništvom Alenke Bratušek niti s SD.

»Soglasno smo sklenili, da bomo še naprej stopali po neodvisni poti in se zato z nobene stranko ne bomo povezovali v predvolilne koalicije,« je dejal Cerar.

Po volitvah, pravi, bo verjetno treba oblikovati koalicijo, takrat smo odprti za vse možnosti. Pripravljeni smo se pogovarjati z vsemi strankami, seveda pa le z njihovimi predstavniki, ki jih ne obremenjuje kakšno hudo korupcijsko ozadje.

Konkretnih programskih izhodišč še ni želel predstaviti, češ da bo to storil na jutrišnjem televizijskem soočenju.

Glede odločitve ustavnega sodišča, ki je danes potrdilo datum predčasnih volitve, je poudaril, da odločitve ne komentira več kot strokovnjak, ampak kot politik. »Odločitev sprejemamo takšno kot je, upoštevali jo bomo in gremo na poletne volitve, kjer računamo na uspeh.«

SD in Solidarnost na skupno listo

Stranki SD in Solidarnost sta po dobrem tednu intenzivnih pogovorov dosegli dogovor za skupen nastop na letošnjih parlamentarnih volitvah. Podrobnosti, koliko mest je SD Dejana Židana namenila vstajniški stranki bodo predstavili jutri popoldne.

Solidarnost se je sicer o skupnem nastopu na volitvah dogovarjala tudi z Zavezništvom Alenke Bratušek, a je bilo kmalu jasno, da bodo dogovor zaradi drugačnih pogledov na ključne ekonomske in gospodarske teme težko dosegli.