Stranko DL zapustil še Janko Jenko

Jenko ostaja nadzornik Slovenske industrije jekla.

Objavljeno
06. november 2013 14.25
vidic virant
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Finance so objavile novico, da je v Državljanski listi »počilo«. Pišejo, da je član DL Janko Jenko »raje kot z mesta nadzornika Slovenske industrije jekla (SIJ) izstopil iz stranke«.

Novico je potrdil že predsednik DL Gregor Virant, ki je za Finance dejal, da je Jenko izstopil danes, o čemer ga je obvestil izvršni direktor stranke Igor Bordon. Drugače pa je dejal Jenko: »Izstopno izjavo sem napisal 30. septembra«.

Po pisanju Financ, naj bi Virant avgusta letos pri Jenku uspel doseči, da odstopi z mesta nadzornika SIJ. Takrat je dejal, da bo odstopil, danes pa: »Ne, nisem še odstopil, ker še ni bilo nobene seje. Mogoče celo ne bom odstopil, nisem se še povsem odločil. Res je, da sem takrat to rekel, ker je bila debata o političnem kadrovanju, kasneje pa sem ugotovil, da temu ni tako.«

Jenko je ob ustanovitvi DL eno leto opravljal funkcijo izvršnega direktorja stranke. Takrat je dejal, da je bil njegov odhod iz strankarske funkcije le vprašanje časa, saj sta se z Virantom ob ustanovitvi stranke dogovorila, da bo funkcijo direktorja stranke opravljal začasno. Ob drugi obletnici DL, oktobra letos, je Jenko stranko dokončno zapustil.

Iz stranke so izstopili še: nekdanji podpredsednik DL Janez Šušteršič, ker ni mogel preusmeriti politike Gregorja Viranta in rojevanja levosredinske koalicije. Sledili so mu tudi nekateri somišljeniki, denimo nekdanji programski tajnik DL Tomaž Štih in nekdanji državni sekretar Dejan Krušec. DL je ostala tudi brez poslanca Ivana Vogrina, ki se je pridružil nepovezanim poslancem, in ministra Igorja Maherja, ki je zaradi črne gradnje ministrski stolček moral zapustiti po rekordno kratkem času. Odkar se je končal val odhodov pomembnih članov, pa v stranki vlada navidezno zatišje. (An. B.)