Dobili smo novo koalicijo

Stranke PS, SD, Desus in DL so podpisale koalicijsko pogodbo. Mandatarka napovedala stik s protestniki.

Objavljeno
13. marec 2013 18.52
Posodobljeno
13. marec 2013 18.52
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Stranke nove levosredinske koalicije so v prostorih državnega zbora podpisale koalicijsko pogodbo.

Po podpisu so prvaki strank dejali sledeče:

Alenka Braušek (PS): »Z današnjim dnem je konec groženj, izsiljevanja in žalitev v naši državi in obljubljam, da se začenja obdobje sodelovanja, dogovarjanja in iskanja pozitivnih rešitev za vse naše državljanke in državljane.«

Igor Lukšič (SD): »Prepričan sem, da bo tej vladi uspelo. V SD bomo naredili vse, da bo vlada delala v dobro Slovenije.«

Gregor Virant (DL): »Politične krize je konec, čas je, da začnemo delati to, za kar smo plačani.« 

Karel Erjavec (Desus): »Danes nismo več v politični krizi, smo pa še vedno v finanančni in gospodarski krizi. Prepričan sem, da bomo oblikovali močno vlado, ki bo kos tem izzivom.«

Svet PS je na današnji seji obravnaval koalicijsko pogodbo in odločal o drugih vsebinah, povezanih z oblikovanjem vlade. Soglasno so podprli sodelovanje s SD, Desusom in DL v novi vladi.

Stranka je morala počakati tudi na odločitev DL, zaradi česar se je zavlekel tudi čas podpisa, ki se je vendarle odločila za vstop v vlado Alenke Bratušek.

Ta je po potrditvi vstopa v vlado dejala: »Danes je konec politične krize. Začelo se je obdobje sodelovanje za dobro državljanov. Prva prioriteta bo sanacija bančnega sistema.« Kandidate za ministre ima, a o njih ni želela govoriti, razkrila jih bo jutri ob vložitvi v DZ.

Mandatarka je napovedala tudi, da bo navezala stik s protestniki.

Sodelovanje v vladi vodje PS Alenke Bratušek je danes uradno potrdila tudi SD. Desus je odločitev sporočil že pred dnevi, DL se je odločila šele danes. SD je danes predstavila tudi uradne ministrske kandidate.

Gregor Virant je na današnjem svetu stranke dejal, da so s koalicijsko pogodbo dobili, kar so želeli. Z vstopom v vlado ima največ težav Janez Šuštaršič, ki meni, da imajo koalicijski partnerji, predvsem SD, preveč drugačna stališča do določenih vprašanj.

Imena finančnega ministra in ministra za gospodarski razvoj še nista znana. Alenka Bratušek bo imena ministrskih kandidatov v državni zbor vložila jutri.