Tudi Črna gora z ugovorom proti Hrvaški

Koncesije za nafto in plin: Diplomatsko noto je Hrvaški poslala tudi Črna gora.

Objavljeno
03. april 2014 21.27
Platforma Ivana
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Tudi Črna gora je prepričana, da je Hrvaška v pred kratkim predstavljenem razpisu za koncesije pri raziskavah in izkoriščanju nafte in plina v hrvaškem delu Jadrana kršila veljavni protokol o začasnem režimu ob meji na morju med Hrvaško in Črno goro iz leta 2002.

V njem sta se sosednji državi zavezali, da se bosta vzdržali enostranskih dejanj, ki bi prejudicirala rešitev meje med državama na morju in kopnem.

»Enostranski akti hrvaškega javnega razpisa v južnem delu Jadrana in tudi drugi enostranski akti na območju, kjer se prekrivajo teritorialne zahteve Črne gore in Republike Hrvaške, tako na kopnem kot v relevantnem morskem pasu, so v nasprotju s podpisanim protokolom in tudi pobudami črnogorske strani, da vse dejavnosti na spornem območju potekajo ob predhodnem medsebojnem soglasju,« pravijo na veleposlaništvu Črne gore v Zagrebu.

Že v sredo je Hrvaška po uradni predstavitvi razpisa za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja, s katerim omogočajo raziskave na 29 raziskovalnih območjih, med katerimi jih je osem v severnem hrvaškem Jadranu, 21 v srednjem in južnem, prejela uradni protest slovenskega veleposlaništva. Tudi to je Hrvaški očitalo, da je v razpisni dokumentaciji objavilo »enostransko prejudiciranje rešitve meje na morju med Slovenijo in Hrvaško«.

Ob razpisu za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja je hrvaška stran objavila zemljevide, na katerih je mogoče videti, da mejna črta v severnem Jadranu izhaja iz Piranskega zaliva, čeprav meja na morju med Slovenijo in Hrvaško ni določena. Podobno so mejno črto označili tudi na jugu hrvaškega Jadrana ob polotoku Prevlaka, kjer od leta 2002 velja začasni sporazum o meji s Črno goro.