Virant za povezovanje na liberalni sredini

S katero od novih ali nastajajočih strank bi se povezali, še ne razkriva. Bratuškova se mu zdi dobra premierka.

Objavljeno
06. maj 2014 18.01
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V Državljanski listi (DL) ne izključujejo predvolilnega povezovanja v liberalni sredini, pravi predsednik stranke Gregor Virant.

Tudi DL se zavzema za čim prejšnje predčasne volitve, po besedah Viranta, bi bilo najbolje, če bi volitve izpeljali v prvem tednu julija in bi lahko že septembra dobili vlado s polnimi pooblastili, da država ne bi bi padla v zastoj.

Po njegovem mnenju zakonski roki to omogočajo, poleg tega pa »ne gre za neko obdobje, v katerem se volitev ne bi dalo izpeljati.« Je pa Virant poudaril, da mora biti vse v skladu z zakonskimi roki in odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja. Predsednik ima na voljo relativno dolg rok za posvet z vodji poslanskih skupin, lahko pa to naredi zelo hitro, ocenjuje Virant. Glede na relativno jasna stališča poslanskih skupin, bi po njegovem mnenju predsednik republike ta posvet lahko opravil v dnevu ali dveh.

Pred volitvami sicer nastajajo nove stranke in se odpirajo morebitna sodelovanja. Stranko napovedujejo podporniki Alenke Bratušek, ki so se odcepili od PS, nov akter na političnem parketu je tudi stranka Verjamem Igorja Šoltesa, omenja se tudi pravnika Mira Cerarja. Virant ne razkriva konkretno, s katerim od teh se utegnejo povezati.

»Konkretno v tem trenutku tega še ne bi, ker tudi še ni konkretnih pogovorov, v načelu pa nam je ideja povezovanja v liberalni sredini blizu,« je pojasnil. Tudi na splošno v DL ocenjujejo, da je v slovenski politiki premalo povezovanja in sodelovanja ter preveč ločevanja in izključevanja.

Virant sicer ni želel komentirati dogajanja v PS. Po njegovem mnenju je Bratuškova držala obljubo z odstopom, koalicijski partnerji so se strinjali, da je potegnila pravo potezo in naredila tisto,» kar je v njenih močeh, da bi bile volitve čim prej.« Bratuškova je po Virantovih ocenah dobra premierka, za kakšno politično pot se bo odločila, pa da je njena stvar.

Na vprašanje, ali bi morala Bratuškova s premierske funkcije odstopiti prej, pa je Virant odgovoril z besedami, da je »tako pomembne dogodke treba gotovo prespati in ne potegniti prenagljenih odločitev.« Zanj je ključno, kot je dejal, da je držala besedo.

Prvak DL se je dotaknil tudi kongresa DL, ki naj bi bil junija. Bližajoče se predčasne volitve so po njegovem mnenju neka nova okoliščina, ki jo bodo morali na organih stranke pretehtati in se odločiti. Tako je veliko odvisno od datuma predčasnih volitev, je dejal in pojasnil, da se bodo organi stranke sestali v kratkem.