Vlada priporočila odpravo neplačanega pripravništva

Ministrstva morajo premisliti, ali so neplačana pripravništva potrebna, in glede na to spremeniti zakonodajo.

Objavljeno
11. december 2014 18.09
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Vlada je danes sprejela sklep, s katerim ne podpira pogodb o neplačanem pripravništvu v javnem sektorju. Izdala je tudi priporočilo za širši javni sektor, naj se pogodbe za takšna pripravništva ne sklepajo več. Pristojna ministrstva je pozvala, da premislijo, ali so neplačana pripravništva res potrebna, in glede na to spremenijo svojo zakonodaj, piše STA. 

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič, je vlada naložila ministrstvu za delo, da pripravi programe za plačana pripravništva.

Po Levaničevih besedah gre za enega prvih korakov v smeri urejanja problematike. Ker pa so neplačana pripravništva urejena v področnih zakonodajah, morajo ministrstva vprašanje urediti v svoji zakonodaji, je pojasnil. »Ključni cilj pa je, da se neplačano pripravništvo odpravi,« je poudaril.

Predstavniki mladih so že večkrat opozorili na nesprejemljivost neplačanih pripravništev, o tem smo obširno poročali tudi mediji.  Mladinski svet Slovenije in Sindikat Mladi plus, ki sta sredi novembra ponovno javno izpostavila problematiko, sta ocenila, da gre za novodobno suženjsko obliko dela in premierja Mira Cerarja pozvala, naj država do ureditve področja prekine vsakršno razpisovanje takšnih pripravništev.

Mladi: Nobenih konkretnosti

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) in Sindikatu Mladi plus podpirajo današnjo ugotovitev vlade, a so izjemno skeptična do tega, da bodo podani pozivi in priporočila prinesli konkretne rešitve, ki bodo mladim zagotovile dostojno plačano pridobivanje delovnih izkušenj, so zapisali v sporočilu za javnost. 

»Iz sporočila vlade namreč ni razvidnih nobenih konkretnih rešitev, predvsem v smislu financiranja. Prav tako ministrstvom niso bili postavljeni roki za ureditev zakonodaje na način, da bodo volonterska pripravništva prepovedana, plačana pripravništva pa zagotovljena,« je povedala Zala Turšič, predsednica Sindikata Mladi plus. Po njenem mnenju bi morala vlada zagotoviti sredstva za plačana in kvalitetna pripravništva prek trajnostnostnega vira financiranja.

Po mnenju predsednika MSS Tina Kampla je vlada danes sicer naredila korak v pravo smer, »a žal so naše izkušnje take, da odločevalci velikokrat ostanejo pri besedah.«