Vrhunec odhaja zaradi slabega finančnega stanja UKC

Vlada Vrhuncu očita neučinkovito vodenje UKC. V UKC pa pravijo, da so pod njegovim vodstvom znižali stroške dela.

Objavljeno
27. februar 2015 16.59
UKC - Oddelek za kardiologijo
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana - Vlada je odklonila podporo Simonu Vrhuncu za vodenje UKC. Očita mu, da ni poskrbel za organizacijo dela, UKC pa se je znašel tudi v finančnih težavah. Vrhunec odgovarja, da so pod njegovim vodstov pri nakupu materialov prihranili vsaj 3,6 milijona evrov ter znižali stroške dela.

Vlada je včeraj soglasno zavrnila soglasje k imenovanju Simona Vrhunca za generalnega direktorja ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), saj ocenjuje, da ni sprejel ustreznih organizacijskih ukrepov za njegovo normalno delovanje. Vrhunec, denimo, naj ne bi izvedel vseh aktivnosti za obvladovanje delovnega časa in prerazporejanja kadrov. »Kot primer nezadostnega obvladovanja procesa je primer obdobij večjega števila sezonskih obolenj. To ni bil izreden dogodek, saj se to dogaja vsako leto,« je obrazložila vlada. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je sicer že nekajkrat neposredno povedala - nazadnje v primeru pomanjkanja medicinskih sester in izplačilu njihovih nadur - naj vodstvo zavoda z ukrepi poskrbi za nemoteno delo, ker da je to njegova pristojnost.

UKC očitke ministrice zavrača. Kot so dejali za Delo, imajo razporejanje delovnega časa ustrezno urejeno. »Problem ni v neurejenosti delovnega časa, kar očita ministrica za zdravje, ampak pomanjkanje kadrov in neustrezan zakonodaja, ki nas omejuje pri zaposlovanju, saj mora vsako zaposlitev odobriti ministrstvo za zdravje. Ne moremo torej vplivati na to, če je sistem neurejen in če se od naših sodelavcev pričakuje da bodo delali več, kot v drugih primerljivih sistemih, npr. Avstrija.«

Zmotila jo je tudi odsotnost varčevalnih ukrepov, zaradi česar je UKC v slabem finančnem stanju in zelo zamuja s plačili svojih obveznosti. Vlada zato od novo imenovanega sveta zavoda UKC pričakuje, da bo kandidata za novega direktorja predlagal čim prej. Svet bo naslednji teden določil besedilo novega razpisa. Ministrica pa ima za prehodno obdobje za vodenje UKC v mislih nekoga, ki ima dobra finančna znanja; to naj bi bil državni svetnik in poslovni direktor Ginekološke klinike Peter Požun. Ta v stranki SMC vodi programski odbor za zdravstvo.

V sporočilu za javnost so na UKC zapisali, da so nad odločitvijo vlade presenečeni: »Ne vidimo razloga zanjo, saj dosežki in rezultati v zadnjih letih poslovanja kažejo, da je UKC Ljubljana pod vodstvom Simona Vrhunca dosegel precej uspehov.« UKC je namreč prejel nagrado Republike Slovenije za poslovno odličnost, certifikat EFQM in pridobil mednarodno akreditacijo bolnice po modelu DNV GL NIAHO. Pravijo, da so izboljšali rezultate poslovanja in presegli program ZZZS - lani so oskrbeli več kot 4000 več bolnikov, kot jih je ZZZS plačal. »Če bi se ministrstvo za zdravje odločilo, da mora ZZZS plačati vse bolnike, ki jih obravnavamo v UKC Ljubljana, bi v UKC Ljubljana poslovali pozitivno. Na to smo ministrico večkrat opozorili.« Opozorili so še, da so stroške dela znižali za več kot odstotek, prihranili pa so tudi pri nabavah. Za 2,5 milijona evrov na leto so znižali cene žilnih opornic in za 1,1 milijon evrov so znižali cene materalov za interventno kardiologijo. Na UKC poudarjajo, da ima največ zaslug za to vodstvo UKC in njegovi sodelavci.

Vrhunec je bil lanskega aprila eden od glavnih akterjev v hišnih preiskavah v zdravstvu; za kratek čas so ga pridržali. Nacionalni preiskovalni urad je takrat preiskovali posel javnega naročanja za vzdrževanje 41 operacijskih miz med UKC in dobaviteljem medicinske opreme Medicoengineeringom, zaradi sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. UKC so očitali, da pred naročilom ni zbral konkurenčnih ponudb niti ni opravil raziskave tržišča, zaradi česar naj bi bil oškodovan za 448 tisoč evrov, Medicoengineering naj bi se s tem denarjem protipravno okoristil. Nekaj prahu je dvignil tudi Vrhunčev nastop v promocijskem videospotu za to podjetje.

V času hišnih preiskav je Vrhunec razkril, da je januarja 2013 k njemu prišel takratni generalni sekretar Desus in dejal, da ne bo imel Erjavčeve podpore, če bo njegova sodelavka Meta Vesel Valentinčič kandidirala za predsednico stranke. Vrhunec tega ni storil, zaradi tega pa naj bi po njegovih informacijah Erjavec proti njemu odredil hišno preiskavo. Erjavec je vse zanikal, dejal pa, da Vrhunec res nima njegove podpore, ker da je neprimeren za to funkcijo.

Vrhunca je za generalnega direktorja leta 2009 imenovala Pahorjeva vlada pod zdravstvenim ministrom Borutom Miklavčičem. Štiriletni mandat se mu je iztekel avgusta 2013. Takrat se je ponovno prijavil na razpis, decembra istega leta ga je svet zavoda ponovno podrl, vlada Alenke Bratušek pa ni soglasju o njegovem imenovanju sploh ni odločala in zato je postal zgolj vršilec dolžnosti, kar je še danes. Vrhunec je bil v preteklosti tudi eden pomočnikov strokovnega direktorja UKC Dušana Kebra, kasneje pa njegov državni sekretar na ministrstvu za zdravje.