Konoplja pogorela v parlamentu

Jaka Bitenc: Ne bomo se še vdali. Aktivno pripravljamo nadaljnjo strategijo, med drugim gremo tudi na EU volitve.

Objavljeno
06. marec 2014 12.38
Posodobljeno
06. marec 2014 12.38
reu/USA-MARIJUANA/UNIONS
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, P. J., notranja politika
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, P. J., notranja politika

Ljubljana − Da zakon o samozdravljenju ni primeren, da bi parlament o njem še govoril, je pravkar glasovalo 62 poslancev, proti so bili trije. Da procedure še ne bi končali, so glasovali: Tomaž Lisec (SDS), Matevž Frangež (SD) in Andrej Čuš (SDS).

Podobno se je razpletlo pri zakonu o konoplji, le da je tam bilo za nadaljevanje razprav pet poslancev, proti pa 55. Da predlogov še ne bi povsem zavrgli, sta ob že prej navedeni trojki glasovala še: Robert Hrovat (SDS) in Srečko Meh (SD).

Zakonski dvojček je v parlamentarno proceduro skupaj s podpisi volivcev vložil Slovenski konopljin socialni klub. Proti zakonskima predlogoma so se izrekle vse poslanske skupine.

Pod zakon o samozdravljenju se je podpisalo okoli 8800 državljanov. Zakon je predvidel, da bi se lahko vsak sam odločal, s katerimi zdravili in zdravilnimi rastlinami se bo zdravil, za ta namen pa bi imel pravico gojiti katerokoli rastlino, če je ne bi prodajal. Predlagatelji so se z zakonom lotili tudi vprašanja obveznega cepljenja proti nalezljivim boleznim, piše STA.

Zakon o konoplji pa bi dovolil uporabo konoplje za industrijske in zdravstvene namene. Dovoljeno bi bilo tudi gojenje konoplje v omejenih količinah za lastne potrebe. Slovenskemu konopljinemu socialnemu klubu je v tem primeru pod zakonski predlog uspelo zbrati več kot 11.000 podpisov podpore.

O konoplji tudi nova zdravstvena ministrica ...

Tudi vlada in ministrstvo za zdravje sta odrekla podporo obema zakonskima predlogoma. Kot je med torkovo obravnavo dejala ministrica Alenka Trop Skaza, zakonski dvojček nejasno opredeljuje pojem samozdravljenja. Ministrica je zakonu o samozdravljenju očitala tudi nesistemski in pravno neustrezen poseg v že veljavno zakonodajo, ki je usklajena z zakonodajo EU.

Trop Skaza je tudi opozorila, da ima promocija konoplje kot povsem neškodljive zdravilne rastline zlasti med mladimi številne negativne posledice za zdravje. Po njenih besedah navedbe predlagateljev o zdravilnosti konoplje ostajajo brez resne strokovne utemeljitve.

Tudi odbor DZ za zdravstvo je 19. februarja ocenil, da predloga zakonov o samozdravljenju in o konoplji nista primerna za nadaljnjo obravnavo, hkrati pa je ministrstvu za zdravje predlagal, naj v sodelovanju s strokovno javnostjo in civilno družbo preuči možnost ustreznejše zakonske ureditve uporabe konoplje za zdravstvene in druge namene.

Konopljin klub se še ne bo vdal

Jaka Bitenc, predsednik in ustanovitelj Slovenskega konopljinega kluba, je za Delo dejal, da se še ne bodo vdali in že aktivno pripravljajo nadaljnjo strategijo. S stranko enakih možnosti med drugim načrtujejo nastop na evropskih volitvah.

Kljub današnji zavrnitvi v državnem zboru, je ponosen, da so zadevo pripeljali tako daleč, da je prišlo do javne obravnave ter so se ljudje o konoplji lahko tudi javno pogovarjali. Še vedno pa ne razume ignorance slovenskega zdravstva do najnovejših raziskav na področju zdravilne učinkovitosti konoplje.

***

Na javni razpravi v DZ 13. februarja so podporo zakonu napovedali samo trije poslanci, v DZ jih je prišlo sicer deset: Marko Pavlišič (Državljanska lista), Matevž Frangež (Socialni demokrati) in nepovezani poslanec Ivan Vogrin. Poslanci opozicije se do tega vprašanja niso opredeljevali.