Bo predsednik vlade sledil odločitvi koalicijske partnerice?

Po včerajšnjem sestanku z Dominiko Švarc Pipan, ki bi še razčiščevala odgovornosti, naj bi predsednik vlade odločitev sporočil danes.
Fotografija: Tanja Fajon je včeraj za N1 dejala, da je Dominiki Švarc Pipan dvakrat svetovala, naj odstopi. Sledil je sklep predsedstva. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Tanja Fajon je včeraj za N1 dejala, da je Dominiki Švarc Pipan dvakrat svetovala, naj odstopi. Sledil je sklep predsedstva. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ves včerajšnji dan so se vrstila ugibanja, ali bo ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, potem ko so ji v njeni stranki odrekli podporo, odšla sama ali pa bo predsednik vlade Robert Golob moral predlagati njeno razrešitev. »Čakam, kako se bo sama odločila,« je Robert Golob dejal okoli poldneva. Kaj sta se dogovorila na večernem sestanku, do zaključka redakcije še ni bilo znano, odločitev naj bi premier sporočil danes, a vsi sogovorniki v koaliciji in opoziciji so bili bolj ali manj jasni, da obstaja le ena logična poteza.

Dogajanje po mnenju koordinatorice stranke Levica Aste Vrečko sicer ne meče dobre luči na celotno vlado. Hkrati pa je ocenila, da bi bilo nenavadno, če bi minister ob odtegnjeni podpori matične stranke nadaljeval delo v vladni ekipi. »Kadar se ugotovi objektivna odgovornost, mora vsak od nas v politiki to ponotranjiti, sprejeti odločitev in jo tudi izvesti,« je odgovoril vodja poslancev Borut Sajovic.

Okoliščine nakupa stavbe na Litijski za 7,7 milijona evrov je po mnenju v koaliciji sicer treba preiskati, a to je naloga pristojnih organov, ne ministrice, ki je do zdaj vztrajala, da si to želi storiti, ko bo še na položaju.

Predsednik vlade je v odgovoru na poslansko vprašanje v ponedeljek odgovoril celo to, da bi rad slišal, kako je mogoče, da trije ali štirje ljudje na tretji ravni ministrstva lahko take projekte potisnejo skozi postopke državne uprave, prikrijejo vse sledi pred tistimi, ki o tem odločajo, in projektu dajo etiketo, da je z njim vse v redu. V prihodnje si želijo to preprečiti.

To je narativ, kot ga je zastavila Dominika Švarc Pipan, ki je že zatrjevala, da so jo strokovne službe zavedle. Na njen predlog je bil že razrešen generalni sekretar ministrstva Uroš Gojkovič, napovedala pa je premestitev še dveh uslužbencev, ki naj bi sodila k SDS, na seji predsedstva je s prstom pokazala tudi na glavnega tajnika SD Klemna Žiberta, češ da je komuniciral s člani njene ekipe. »Ta redno komunicira z ministrstvi pod vodstvom SD v pripravljenosti pomagati pri uresničevanju projektov ministrstev,« so odgovorili iz SD, a dodali, da on ne vodi niti postopkov izbire in vodenja posameznih projektov niti o njih ne sprejema odločitev.

»Lahko da se bo vse skupaj končalo tudi tako, da bo odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje,« je komentiral Janez Janša, prvak SDS, stranke, ki je zoper Dominiko Švarc Pipan vložila interpelacijo.

Morebitni obstanek Švarc Pipanove v vladi s podporo premiera bi sicer zanj, še zlasti pred skorajšnjimi evropskimi volitvami, pomenil velikansko tveganje – dodaten padec javnomnenjske podpore – in tudi možen pretres v koaliciji.

Preberite še:

Komentarji: