Predsednik vlade: Noben minister se ne more izogniti objektivni odgovornosti

SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Za zdaj je njen položaj še nejasen.
Fotografija: Robert Golob je dejal, da bo pred opredeljevanjem glede usode pravosodne ministrice počakal še na opredelitev njene stranke SD. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Robert Golob je dejal, da bo pred opredeljevanjem glede usode pravosodne ministrice počakal še na opredelitev njene stranke SD. FOTO: Jože Suhadolnik

Drugače kot pri ministrici za digitalizacijo Emiliji Stojmenovi Duh in njenem nakupu 13.000 računalnikov, ki jo je predsednik vlade Robert Golob pred poslanci zagovarjal, pa je bil bolj kritičen do nakupa 7,7-milijonske »degradirane« sodne stavbe na Litijski, zaradi česar se maje stolček pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan. »Vsak dan znova posredno iz medijev dobivam nove informacije, ki so izjemno skrb vzbujajoče,« je odgovoril Golob na poslansko vprašanje in navedel, da se noben minister v takšnih primerih ne more izogniti objektivni odgovornosti.

Glavni problem je po njegovem, da mu ne uspe izvedeti, kdo je projekt nakupa sodne stavbe pravzaprav izbral. Projekt je označil za vse prej kot smotrn, po njegovem pa je ključno razčistiti tudi, kdo vse je pri tem zavajal. Sam je pokazal na ljudi v ozadju – na ministrstvu za pravosodje. Strankarske linije so se po njegovem pri tem celo zabrisale. »Ministrica mora sama oprati svoje ime,« je dejal, a dodal, da je vprašanje, ali ji bo sploh uspelo, ali pa bodo to storili drugi organi. 

Dejal je, da bi rad slišal tudi, kako je možno, da trije ali štirje ljudje na tretjem nivoju ministrstva lahko take projekte porinejo naprej skozi državno upravo, prikrijejo vse sledi pred tistimi, ki o tem odločajo, in projektu dajo etiketo, da je z njim vse v redu. »Če se je to zgodilo enkrat, se bojim, da se je dogajalo tudi že v preteklosti, samo da mi imamo pogum, da o tem javno govorimo, in bomo temu tudi prišli do dna,  ker stvari in goljufije se vedno začnejo na nižjem nivoju,« je dejal.

image_alt
Še en črn oblak nad ministrico za pravosodje

Glede ministričine usode pa je dejal, da ga je predsednica Socialnih demokratov prosila, naj počaka, da se do ravnanja Švarc Pipanove najprej opredeli njena stranka. Njegove izrecne podpore tako ni dobila, je pa poudaril, da se  veseli razprav ob interpelaciji – ta bi lahko bila na vrsti najprej čez dober mesec –, saj se bo po njegovem pokazalo, da naj bi pri poslu sodelovali tudi člani SDS. 

»Mogoče se bo s tem res razblinila megla, kdo je pri tem poslu ne samo objektivno odgovoren, ampak predvsem, kdo bo na koncu prišel do denarja,« je dejal in zatrdil, da bodo sledili, kam je ta denar šel.

V SDS so namreč ravno med njegovim odgovarjanjem na poslanska vprašanja vložili interpelacijo zoper ministrico Švarc Pipan, ki so jo napovedali že pred dvema tednoma, a nato zamaknili zaradi osebnih okoliščin – smrti v ministričini družini. Ta je danes sicer še vedno odsotna. »Verjamem, da do obravnave interpelacije sicer ne bo prišlo, razen če želi koalicija dokazati, da podpira korupcijo in klientelizem,« je ocenil poslanec SDS Dejan Kaloh, ki pa je Golobove očitke, da so posel vodili predvsem državni uradniki in tudi člani SDS, zavrnil kot »dimno zaveso«. Prepričan je, da se takšen posel ne more zgoditi brez politične zaslombe. 

»Verjamem, da do obravnave interpelacije sicer ne bo prišlo, razen če želi koalicija dokazati, da podpira korupcijo in klientelizem,« je ocenil poslanec SDS Dejan Kaloh. FOTO: Leon Vidic/Delo
»Verjamem, da do obravnave interpelacije sicer ne bo prišlo, razen če želi koalicija dokazati, da podpira korupcijo in klientelizem,« je ocenil poslanec SDS Dejan Kaloh. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: