Brecelj se je iz skupine umaknil, ker so naivno preveč upov polagali v SDS

Verjame pa, da so imeli in še imajo pošten namen. Marko Noč je včeraj poudaril, da člani skupine niso povezani z nobeno politično stranko.
Fotografija: Kirurg dr. Erik Brecelj ne verjame, da bo politika vnesla pomembne spremembe. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Kirurg dr. Erik Brecelj ne verjame, da bo politika vnesla pomembne spremembe. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Med ustanovnimi člani skupine Zdravstvo.si so bili poleg zdravnikov Marka Noča, Blaža Mrevljeta, Mateja Beltrama, Krištofa Zevnika, Andreja Vraniča, Simona Podnarja, Gorazda Kalana, Matica Jurija Kališnika in Sama Vesela tudi kirurg Erik Brecelj, upokojeni otroški kardiolog Andrej Robida in družinski zdravnik Igor Muževič, a so skupino zaradi različnih razlogov zapustili.

Muževič je odšel, ker je ocenil, da je odločitev, da skupina uradno podpre Bojano Beović pri kandidaturi za predsednico zbornice, napačna.

Brecelj je dejal, da je imela skupina poštene namene in jih še vedno ima, a je preveč naivno zaupala vladajoči politiki, s čimer se ni mogel poistovetiti. Da so bila pričakovanja očitno prevelika, so zdaj verjetno spoznali tudi sami in izstopili iz delovne skupine za področje za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja na ministrstvu za zdravje, še meni Brecelj.

image_alt
Priliv dodatnega denarja v zdravstvo je le gašenje požara


»Tisti, ki delajo v zdravstvu, točno vedo, kaj se dogaja in kako bi bilo treba stvari spremeniti. Na ministrstvu pa delajo od zgoraj navzdol, poleg tega so kompetence tamkajšnjih ljudi preozke, da bi lahko naredili ključne spremembe. Posameznikov na višjih položajih nihče ne nadzira, odgovornosti ni,« je probleme orisal Andrej Robida, ki je iz skupine Zdravstvo.si izstopil kot prvi. Agendo omenjene skupine, ki je osredotočena na skrb za pravočasno in kakovostno oskrbo ljudi, v celoti podpira, a ga je motilo, ker so v skupini začeli s prstom kazati na ljudi, ki nečesa niso naredili oziroma so naredili narobe. Pod osebne napade se, kot je dejal, ni hotel podpisati, saj vsak dela napake: »Četudi sem tudi sam ocenil, da je šlo za napačno ravnanje, se mi je ukvarjanje s temi zgodbami zdelo tratenje časa. Sploh ker se zavedam, da se bodo napake dogajale, vse dokler ne bomo uredili sistema. In usmerjenost v urejanje sistema bi morala biti po njegovem glavna poanta dela skupine Zdravstvo.si: »Če delaš spremembo, moraš napeti vse moči, da jo tudi dosežeš. Zdaj pa se že leta zdi, da na ministrstvu skrbijo le za to, da bodo imeli čim manj dela.«

Skupina Zdravstvo.si se po Robidovem mnenju zavzema za prave stvari. Njihov izstop iz delovne skupine ministrstva razume in ga podpira.
 

Politična neodvisnost


»Združili smo se pred približno dvema letoma in delamo samostojno, prostovoljno, brez plačila in nismo povezani z nobeno politično stranko,« je delovanje skupine Zdravstvo.si včeraj orisal Marko Noč.

Pri tem je treba vedeti, da je bil Mrevlje v državnem zboru strokovni sodelavec preiskovalne komisije za otroško srčno kirurgijo, ki jo je vodila Jelka Godec (SDS), a je v zvezi s tem povedal, da nikoli ni sodeloval z nobeno poslansko skupino ali stranko.
Andrej Robida. FOTO: Jure Eržen/Delo
Andrej Robida. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Sodelujem z ljudmi, ki imajo dobre namene. Ne glede na stranko. Stranke me ne zanimajo. Nisem ne SDS, ne ne-SDS. Zanimajo me samo ljudje. Ne razumem, zakaj je treba v Sloveniji v vsako stvar vpletati stranke in politiko,« je dejal Mrevlje.

Slovenci smo po njegovem preveč obremenjeni s polarizacijo na SDS/ne-SDS, »kar s pridom poganjajo in izkoriščajo tisti, ki imajo radi ta poenostavljeni divide et impera za obvladovanje ugrabljenosti države«.

Cilj skupine Zdravstvo.si je, da slovenskemu bolniku zagotovijo pravočasno in kvalitetno zdravstveno storitev. Za ta namen zagovarjajo javno zdravstvo, ki pa ga razumejo kot zdravstvo, plačano iz davkoplačevalskega denarja, za katerega lahko z zdravstvenimi programi enakovredno kandidirajo tako državni zavodi kot zasebni izvajalci. Merilo za podelitev programa sta samo kakovost storitve in cena.

Preberite še:

Komentarji: