Noč: Ne želimo nositi soodgovornosti za izdelek, ki bo ohranjal škodljivo stanje

Člani skupine Zdravstvo.si so izstopili iz delovne skupine ministrstva za zdravje. Njihov predlog za preglednejše javno naročanje ni dobil podpore.
Fotografija: Razlog za vpletanje skupine Zdravstvo.si na področje javnih naročil je po besedah prof. dr. Marka Noča ta, da ob vsakodnevnem preplačevanju zdravstvenega materiala in aparatur gledajo stiske čakajočih in neoptimalno obravnavanih bolnikov, ki bi jim lahko pomagali z denarjem, ki se izgubi v preplačanih dobavah. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Razlog za vpletanje skupine Zdravstvo.si na področje javnih naročil je po besedah prof. dr. Marka Noča ta, da ob vsakodnevnem preplačevanju zdravstvenega materiala in aparatur gledajo stiske čakajočih in neoptimalno obravnavanih bolnikov, ki bi jim lahko pomagali z denarjem, ki se izgubi v preplačanih dobavah. FOTO: Blaž Samec/Delo

Dobro znana je zgodba o tem, kako drago smo v Sloveniji plačevali žilne opornice. Od takrat pa do danes glede naročanja materialov v zdravstvu ni bilo bistvenih sprememb, zato so predstavniki skupine slovenskih zdravnikov, ki delujejo v okviru skupine Zdravstvo.si, včeraj predstavili izvedbeni predlog naročanja medicinskih pripomočkov (materiala in aparatur), ki je bolj pregleden in rešuje problem previsokih cen. Ker predlog ni sprejemljiv za državo, ga zdaj po njihovih besedah lahko uporabijo vsi, ki želijo prispevati k spremembam v javnem zdravstvu.

V Sloveniji so že od osamosvojitve cene istega medicinskega materiala in aparatur bistveno višje kot v članicah Evropske unije, npr. v Nemčiji ali Skandinaviji. To je pokazala tudi afera z žilnimi opornicami. Cene teh so se po razkritjih in pritisku javnosti sicer znižale na evropsko raven, medtem ko se na drugih področjih niso. Skupina zdravnikov, ki jim ni vseeno, da se denar nenadzorovano troši, namesto da bi se namenjal za potrebe bolnikov (skrajšanje čakalnih vrst, uvedba novih in sodobnih načinov zdravljenja, raziskovalno delo, obnova zastarele infrastrukture in aparatur), so pripravili sistemsko rešitev.

image_alt
Resnica je drugačna, kot vam jo prikazujejo


Pomembno delo kolegov, s katerim želijo zdravniki prispevati k boljšemu delovanju slovenskega zdravstva, je uvodoma pozdravila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Upa, da bo to začrtalo ustrezno pot naprej v Sloveniji na področju javnega naročanja in prispevalo k ekonomski uravnoteženosti zdravstva.

Na podlagi izkušenj iz afere o žilnih opornicah so člani skupine Zdravstvo.si vladi predlagali rešitev, katere bistvo je po besedah Marka Noča postavitev referenčne cene za vsak medicinski material ali aparat na podlagi uradno pridobljenih cen iz Nemčije in Skandinavije in potem možnost slovenskega naročnika, da želeni material kupi na enotnem evropskem trgu, če seveda slovenski dobavitelj ne zagotovi cene, ki je primerljiva referenčni evropski.

»Predlog smo prek petih članov skupine Zdravstvo.si, ki delujejo v delovni skupini za področje za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja na ministrstvu za zdravje (MZ), posredovali naprej,« je dejal Noč. Po treh mesecih od ustanovitve delovne skupine in sedmih sejah je po njegovem žal postalo jasno, da namen delovne skupine ni uresničitev, ampak nevtralizacija njihove pobude. »Zato člani skupine Zdravstvo.si izstopamo iz delovne skupine, saj ne želimo nositi soodgovornosti za izdelek, ki bo ohranjal sedanje stanje, ki je škodljivo in bolnikom praktično neposredno krade njihov denar. Kljub temu pa čutimo dolžnost, ne le do bolnika, pač pa do slovenske javnosti, da naš predlog naročanja medicinskih materialov in aparatur, ki bi odpravil opisane anomalije, javno predstavimo,« je bil neposreden Noč.

Pri tem je poudaril, da zagotavljanje sprejemljivih cen materiala in aparatur v Sloveniji ni njihova dolžnost. »Zato obstajajo zaposleni v zdravstvenih zavodih in na ministrstvu za zdravje. Razlog, da smo na to področje kljub temu posegli, je ta, da ob vsakodnevnem preplačevanju zdravstvenega materiala in aparatur gledamo stiske čakajočih in neoptimalno obravnavanih bolnikov, ki bi jim lahko pomagali z denarjem, ki se izgubi v preplačanih dobavah.« Nadalje je govornik poudaril, da je boj za normalne evropske cene medicinskega materiala in aparatur postal etično-moralna dolžnost za zdravnike in vse v skupini Zdravstvo.si.



Blaž Mrevlje je v nadaljevanju prikazal, kako naj bi naročanje medicinskega materiala potekalo glede na njihov predlog, ki bi ga lahko izvedli v pol leta, implemetacija pa bi stala okoli 50.000 evrov.

FOTO: Zdravstvo.si
FOTO: Zdravstvo.si


Pojasnila ministrstva za zdravje o tem, kako bo delo nadaljevala skupina, ki jo je zapustilo pet članov, še čakamo.
 

Sprememba, ki izrinja konkurenco


Zobozdravnik Krištof Zevnik je opozoril, da na področju medicinskih pripomočkov s 25. majem 2021 začnejo veljati nova evropska pravila na področju medicinskih pripomočkov. Hkrati z novimi pravili EU je v postopku sprejemanja predlog ministrstva za zdravje in Javne agencije za zdravila in medicinske pripomčke (JAZMP) (Uredba o medicinskih pripomočkih), ki predvideva tudi do 500 odstotkov večje pristojbine, ki jih bodo po novem morali plačevati slovenski proizvajalci medicinskih pripomočkov.
 
»S sprejeto uredbo bo prizadetih na stotine proizvajalcev in dobaviteljev medicinskih pripomočkov. JAZMP bo iz sporne uredbe prejel več kot šest milijonov evrov na leto,« je dejal Zevnik.

Med najbolj prizadetimi bodo po njegovih besedah majhna podjetja – slovenski proizvajalci medicinskih pripomočkov: »Ti proizvajalci že danes težko konkurirajo velikim svetovnim korporacijam na eni strani in nizkocenovnim izdelkom z Daljnega vzhoda na drugi.«
JAZMP bo iz sporne uredbe prejel več kot šest milijonov evrov na leto. FOTO: Leon Vidic/Delo
JAZMP bo iz sporne uredbe prejel več kot šest milijonov evrov na leto. FOTO: Leon Vidic/Delo

JAZMP je s predlaganimi spremembami ustvaril popoln akt omejevanja konkurence, ki je hkrati v nasprotju s priporočili uredbe EU, ki jasno pravi, da pri uveljavitvi novih pravil ne sme biti omejevanja konkurence in novih obveznosti, je bil jasen Zevnik.

S sprejeto uredbo bodo po njegovem omejili tudi male dobavitelje, ki delujejo na slovenskem prostem trgu, ter zdravniške skupnosti, ki poslujejo neposredno s slovenskimi in evropskimi proizvajalci. Zelo bodo prizadeti tudi laboratoriji, ki izdelujejo medicinske pripomočke, je še dejal.

»S sprejeto uredbo se bo poslabšal konkurenčni položaj na enotnem evropskem trgu v primerjavi z drugimi državami, kjer teh pristojbin nimajo. S to uredbo pa ne bodo prizadeti veliki dobavitelji državnega zdravstva, ki v okviru obstoječe invalidne zakonodaje s predragimi materiali izčrpavajo slovensko zdravstveno blagajno.«

Zato v skupini Zdravstvo.si menijo, da državno in paradržavno zdravstvo načrtno in usklajeno izčrpava slovenskega državljana in davkoplačevalski denar. MZ zato prosijo, naj nemudoma umakne vse pristojbine iz omenjene uredbe. Vzpostavi naj delujoče in učinkovite agencije javnega zdravstva, ki bodo varovale bolnika in skupno zbrani denar za zdravljenje ter prispevale k spremembi iz državnega v moderno javno zdravstvo.

Preberite še:

Komentarji: