Brez mehanizma za obveščanje o nakazilih iz naslova odloženega pregona

Nevladniki o prilivu na račun pričakujejo obvestilo tožilstva, tožilstvu pa je pomembno le, da je določena naloga opravljena. 

Objavljeno
02. november 2017 18.34
Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha. Ljubljana, Slovenija 25.maja 2016. [Ambasadorji nasmeha,prostovoljska društva,humanitarna društva,pomoč,terapije,živali,psi]
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Na transakcijski račun dobrodelne ustanove prejmete znesek s štirimestno številko. Plačnika ne poznate, vendar sumite, da gre za denar iz naslova odloženega pregona. Ker vas pristojno tožilstvo uradno ne obvesti, da lahko nakazilo od nekoga pričakujete, vam ostane le ugibanje, ali je res namenjeno vam.

Odložen pregon
je poleg poravnave ena od oblik alternativnega reševanja kazenskih zadev. Tožilci se zanj odločajo pri pregonu lažjih kaznivih dejanj, pri katerih je zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do treh let. Najpogosteje se v postopkih odloženega pregona znajdejo storilci kaznivih dejanj, kot so povzročitev lažje telesne poškodbe, lažje prometne nesreče, manjšega fizičnega napada in tatvine. Še posebej to obliko pregona uporabljajo pri mladoletnikih.

Osumljenec, ki po navodilu tožilca izpolni določene naloge, se tako izogne sodišču in njegovo ime se ne vpiše v kazensko evidenco. Te naloge so družbeno koristno delo, odprava ali poravnava škode in plačilo določenega prispevka v korist javne ustanove ali v dobrodelne namene. Seznam upravičencev do prejema prispevka, torej društev in organizacij, vodi vrhovno državno tožilstvo (VDT).

Toda zaplete se lahko pri namenu ali upravičenosti do nakazila. Prejemniki sredstev namreč od VDT ali okrožnih državnih tožilstev niso obveščeni o tem, da lahko zaradi odloženega pregona pričakujejo denar. Za tožilstvo je bistveno le, da oseba, ki opravi neko nalogo, to dokaže.

Ambasadorji nasmeha, društvo za terapijo s pomočjo živali, je februarja v dveh delih od nekoga prejelo nakazilo, iz katerega je bilo razvidno, da gre za plačilo zaradi odloženega pregona. Gospod je kasneje potreboval potrdilo, da je transakcijo opravil, zato ga je društvo poslalo pristojnemu tožilstvu.

Je naslovnik res pravi?

Aprila so na račun prejeli nov priliv od neke druge osebe. Po navadi kot donacije dobijo največ 200 ali 300 evrov, tokratno nakazilo pa je bilo nekajkrat višje. Sklepali so, da prav tako prihaja od odloženega pregona. »Ker namen plačila ni bil napisan, ne vemo, ali je donacija ali pomota. Naj kličemo vsakogar s tem imenom in priimkom in preverjamo, ali se je zmotil? Radi bi se prepričali, da je denar res namenjen društvu, da ne bo čez čas prišel ta gospod in želel, da mu ga vrnemo,« neljubo situacijo opisuje Urša Ivanovič iz društva. Poleg tega ne vedo, pod katero postavko naj ta denar računovodsko vodijo.

                                              Urša Ivanovič in Sky. Foto: Leon Vidic/Delo

Odgovore, ali je denar posledica pregona, so iskali na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu, a brez uspeha. Tožilka jim je odgovorila, da je glede na oddaljenost zadeve in glede na to, da nakazilu ni nihče ugovarjal, utemeljeno sklepati, da je namenjeno prav Ambasadorjem nasmeha. Toda takšno sklepanje njim ne zadošča.

Denar krvavo potrebujejo

V ponovnem odgovoru so jih s tožilstva pozvali, naj se obrnejo na osebo, od katere so denar prejeli. Ker je kombinacija njenega imena in priimka pogosta, je to težka naloga, banka pa podatkov o plačniku ne sme razkriti. Denar je zato še vedno nedotaknjen na transakcijskem računu. »Ta znesek za društvo ni majhen, v naši trenutni situaciji pa je še posebej dobrodošel,« razlaga Urša Ivanovič.

V prostore društva so jim namreč vlomili in jim odnesli skoraj vse, kar potrebujejo pri svojem delu, od inventarja do donirane hrane za živali. Zdaj iščejo začasne prostore, in kot kaže, si bodo lahko pri tem pomagali tudi z neznanim nakazilom.

Nazadnje so se namreč obrnili na vrhovno državno tožilstvo in izkazalo se je, da je res šlo za odložen pregon, saj je gospod krivdo priznal in poravnal kazen. »Še vedno pa je nerešeno vprašanje, kako naj nevladne organizacije vemo, da je neki denar namenjen nam oziroma da ga lahko pričakujemo iz naslova pregona,« opozarja sogovornica.