Na vrhuncu poletne sezone Dars še v odstranjevanje postaje v Logatcu

Dars bo 16. julija začel odstranjevati logaško cestninsko postajo. 
Fotografija: Do sredine avgusta morajo biti odstranjene vse zapore z vozišča na cestninski postaji Log. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Do sredine avgusta morajo biti odstranjene vse zapore z vozišča na cestninski postaji Log. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Dars bo poleti odstranil čelni cestninski postaji Torovo in Log. Rušitev že poteka, v Torovem naj bi dela končali do konca julija, dela na cestninski postaji Log pa bodo končali predvidoma sredi avgusta. Stranski cestninski postaji Razdrto in Postojna na primorski avtocesti so že odstranili, te dni so se začela dela na Uncu.

V Darsu so povedali, da bi morale biti v Torovem na gorenjski avtocesti do konca tega meseca odstranjene vse zapore z vozišča, nato pa bodo predvidoma do sredine septembra potekala še dela zunaj vozišča.
 

V Logatcu bodo začeli 16. julija, na Vrhniki 6. avgusta


Med 16. julijem in 3. avgustom bodo dela potekala na cestninski postaji Logatec skupaj s celotnim voziščem na priključku do industrijske cone. Ker bo poleti zaprta pomembna cestna povezava od prestolnice proti zahodu države, bodo dela na omenjeni cestninski postaji pomenila še dodatne izgubljene minute (ali celo ure). 

Med 6. in 25. avgustom bodo odstranjevali cestninsko postajo Vrhnika, rušenje cestninske postaje Nanos skupaj s preplastitvijo vozišča pa je predvideno septembra, torej po turistični sezoni.

Dela na cestninskih postajah so v polnem teku. FOTO: Roman Šipič/Delo
Dela na cestninskih postajah so v polnem teku. FOTO: Roman Šipič/Delo


Konec del na Logu (šele) konec septembra


Do sredine avgusta morajo biti odstranjene vse zapore z vozišča na cestninski postaji Log na primorski avtocesti. Po odstranitvi vseh zapor, v času, ko se bo na območju današnje upravne stavbe cestninske postaje urejal plato za namen nadaljnje uporabe tega območja, bo omejitev hitrosti verjetno 100 kilometrov na uro. Ko bodo dela v celoti končana, predvidoma konec septembra, pa bo vzpostavljena omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro.

Pripravljalna dela za odstranitev stranske cestninske postaje Unec na primorski avtocesti so se začela v ponedeljek, predvidoma od 5. ure v soboto do 4. ure v ponedeljek, 16. julija, pa bo potrebna sedemdnevna popolna zapora priključka v obe smeri za vse kategorije vozil. V času zapore priključka se bo promet vodil od priključka Unec proti Planini in nato proti Postojni in Logatcu nazaj na avtocesto. Za pristop do Unca se bosta uporabljala izvoza Postojna in Logatec.

Na cestninski postaji Hrušica na gorenjski avtocesti so dela predvidena julija, po navedbah Darsa pa ne bodo vplivala na pomet. Cestninsko postajo Dane na primorski avtocesti bodo preurejali predvidoma septembra.

Pesnica bo na vrsti prihodnje leto. FOTO: Tadej Regent/Delo
Pesnica bo na vrsti prihodnje leto. FOTO: Tadej Regent/Delo


Za cestninske postaje Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice se izvaja postopek javnega naročanja, izvedba pa je predvidena letos jeseni oziroma prihodnje leto.

V prihodnjem letu je predvidena tudi preureditev čelnih cestninskih postaj Kompolje, Videž, Dob, Pesnica, Bazara, Dragotinci in Prepolje ter stranskih cestninskih postaj Kozina, Blagovica, Lukovica, Krtina, Senožeče in Divača.



Pričakovati je, da se bo pretočnost prometa skozi preurejene cestninske postaje izboljšala. Vozila z vinjetami zdaj skozi cestninsko postajo vozijo po dveh pasovih, pri čemer je hitrost omejena. Dars se je že pred leti lotil preurejanja nekaterih čelnih cestninskih postaj, pri čemer je odstranil le sredinske otoke.

Komentarji: