Poštni delavci bodo od 3. junija stavkali

Stavko je napovedal Sindikat poštnih delavcev. Saša Gržinič odstopil iz NS Pošte Slovenije, 14. maja še protestni shod v Mariboru.
Fotografija: Poštni delavci bodo 3. junija stavkali. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Poštni delavci bodo 3. junija stavkali. FOTO: Jure Eržen/Delo

Potem ko so se zaposlenim na pošti s 1. marcem že drugič letos zvišale osnovne plače, regres v višini 2000 evrov pa so napovedovali, da bodo izplačali najpozneje do 1. maja, s Pošte Slovenije z okrog 5600 zaposlenimi zdaj prihajajo napovedi o stavki. Predvidena je za 3. junij. V danem trenutku, kot zatrjujejo v Sindikatu poštnih delavcev, jim ne preostane drugega kot zaostritev sindikalnega delovanja.

Sindikat poštnih delavcev (SPD), ki je sprejel sklep o napovedi stavke, še sporoča, da je njihov pooblaščenec Saša Gržinič odstopil iz nadzornega sveta Pošte Slovenije, saj je, kot pravi sam, »prišel čas za ulico«. Dodaja, da so na Pošti Slovenije ostali tudi brez sveta delavcev, v katerega so zaposleni izvolili veliko večino predstavnikov: »Dva predstavnika Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije sta namreč vložila tožbo proti volilni komisiji zaradi domnevnih nepravilnosti ob izvedbi volitev. Sodišče je odločilo, da volitve razveljavi.« Gržinič upa, da bodo »nove volitve čim prej razpisane in bodo tokrat minile brez zapletov«.

Kot poudarja, ne more več sodelovati na sejah nadzornega sveta, kjer mu dajo jasno vedeti, da je nezaželen. »Nadzorni svet je svojo nalogo nadzora uprave opravljal vse do menjave na vrhu Pošte Slovenije, od takrat pa se na sejah daje občutek, da bi najraje tej upravi samo še ploskali,« je zapisal.

Pobuda sveta delavcev, da nadzorni svet razmisli o nezaupnici upravi in se izjasni o prihodnosti Pošte Slovenije, pa je po Gržiničevih besedah »ostala v elektronskem nabiralniku predsednice nadzornega sveta«.

image_alt
Zaposlenim na pošti dodaten dvig plač in 2000 evrov regresa

Sindikat je v sporočilu za javnost nanizal naslednja dejstva oziroma razloge za stavko: uprava ignorira njihove zahteve; kljub dvigu plač, »ki smo ga člani SPD izborili«, Pošto delavci še vedno vztrajno zapuščajo, zaradi česar se »delo prevali na tiste, ki ostajamo na Pošti«. Zaposleni tudi težko dobijo odobren dopust, trdijo, poleg tega se, kot ocenjujejo, pogoji za varno in zdravo delo niso spremenili. Se pa njihovemu sindikalnemu boju prvič množično pridružujejo tudi »delavci iz sosednjih pisarn uprave«, so zapisali, kot razlog pa navedli odnos, ki da ga ima uprava do strokovnih služb.

Predsednik sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič. FOTO: Iztok Umer
Predsednik sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič. FOTO: Iztok Umer

Sindikat poštnih delavcev omenja tudi, da se uprava loteva metode »deli in vladaj, potrebe delavcev pa poslovodstvu niso prioriteta«. Sindikat nadzornemu svetu očita, da je »popolnoma odpovedal pri nadzorovanju uprave« in da so jim »onemogočili obveščanje članov in javnosti«, saj da »je vsak dokument prejel oznako poslovna skrivnost«. »Dejstvo je tudi, da se z novo strategijo upravljanja državnih naložb vrata na stežaj odpirajo privatizaciji Pošte Slovenije,« so še zapisali v sindikatu. Nadzorni svet, zatrjujejo, tudi te tematike ni obravnaval.

Ob upravi, ki potrebe zaposlenih popolnoma ignorira, nas je zato upravičeno strah, dodajajo. Strah jih je »poslovnega modela, ki smo ga pred desetimi leti že videli in v SPD uspešno preprečili«, prav tako se bojijo »siljenja v delo prek espejev in drugih oblik prekarstva, čezmernih nadur, varčevanja na zaposlenih …«

image_alt
Boštjančič: Pošte in Triglava ne nameravamo privatizirati

Menijo, da so razlogi za strah utemeljeni.

S složnostjo jim je enkrat že uspelo zaustaviti »razvrednotenje našega dela«, dodajajo in napovedujejo, da bodo ponovno stopili skupaj.

Sklicujejo se na besede pooblaščenca SPD Saše Gržiniča, ki je zapisal: »V tem času nam ne preostane nič drugega, kot da delavci vstanemo. In vstali bomo v predvolilnem obdobju, ko bi morali nositi volilni reklamni material za tiste, ki razmišljajo o tem, da bi nas prodali.«

Napovedujejo nov protestni shod

Napovedano stavko SPD podpira tudi drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije, Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Kot so zapisali, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva. Prihodnji teden se bodo za obstanek enotne Pošte zavzeli s protestnim shodom v Mariboru.

»V SDPZ imamo vse od nastopa poslovodstva Pošte Slovenije velikanske težave z ravnijo socialnega dialoga. Kljub temu, da smo reprezentativni sindikat in podpisnik podjetniške in panožne kolektivne pogodbe, gradiva dobivamo prepozno, pomanjkljivo ali pa sploh ne, sestankov se poslovodstvo ne udeležuje, strokovni sodelavci, ki so poznali vsebino in organizacijo dela na pošti, so množično že zapustili Pošto, naših objav na oglasnih deskah se ne dovoljuje ...« so v današnjem sporočilu težave nanizali v sindikatu.

Kot so opozorili, na svoje zahtevke po poplačilu nekaterih obveznosti do zaposlenih ne dobijo niti odgovora, zato skupaj s svojimi člani vlagajo številne tožbe za poplačilo, »ki jih bo Pošta Slovenije nedvomno izgubila«. S tem nastaja tudi poslovna škoda, so izpostavili v SDPZ.

Največja nevarnost, ki preti zaposlenim in samemu obstoju Pošte Slovenije, pa je po oceni sindikata letos sprejeta strategija delodajalca, ki jo je potrdil tudi SDH. »Strategija delodajalca je bila sindikatom predstavljena kot poslovna skrivnost, zaradi česar smo sindikati ovirani pri komunikaciji o obsegu škode, za katero predvidevamo, da bo nastala kot posledica izvajanja strategije,« so izpostavili.

Kot so pojasnili, strategija predvideva ločevanje dejavnosti pošte na več ločenih pravnih oseb. »Jasno moramo povedati, da bodo posledice za raven pravic, zagotovljenih s kolektivno pogodbo, velike, poraja se tudi vprašanje dostopnosti do poštnih storitev, saj se kljub drugačnim zagotovilom še vedno nadaljujejo prenosi poštnih poslovalnic na pogodbene pošte,« so poudarili.

Poššta Slovenije FOTO: Tadej Regent/Delo
Poššta Slovenije FOTO: Tadej Regent/Delo

V strategiji je bila kot pogoj za začetek izvajanja kakršnihkoli aktivnosti navedena sprememba glede načina financiranja storitev UPS. »Do te spremembe še ni prišlo, SDPZ pa ima informacije, da se dejavnosti, ki sledijo strategiji, že izvajajo,« so dodali.

Pritiski, sledenja ...

Na njihove sindikalne zaupnike se izvaja tudi neuraden pritisk. »Utemeljeno domnevamo, da se (nekaterim) tudi sledi. Nedavno smo ugotovili tudi, da delodajalec neupravičeno posega v osebne računalnike zaposlenih, kjer lahko dostopa do korespondence, kar je zrelo za kazenske ovadbe vseh vpletenih, kar nas je popolnima šokiralo,« so še izpostavili v sindikatu.

Poslovodstvo Pošte so pozvali, naj nemudoma ustavi aktivnosti, povezane s spremenjeno strategijo Pošte, ob tem pa so izrazili pripravljenost na stopnjevanje sindikalnih pritiskov. Na težave so že opozorili z udeležbo na protestu 1. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani, za 14. maj pa načrtujejo tudi protestni shod na Glavnem trgu v Mariboru.

Strateška naožba

So pa pozdravili odločitev ministrstva za finance, da bo Pošta Slovenije tudi v prenovljeni strategiji upravljanja državnih naložb ostala strateška naložba države. »Ravno danes smo prejeli odgovor, da je ministrstvo za finance naše pripombe upoštevalo in Pošta Slovenije ostaja strateška naložba države. Kljub veselju pa se zavedamo, da je ključno za obstoj Pošte, da ustavimo razgradnjo Pošte, ki se dogaja znotraj,« so sklenili.

Komentarji: