Farmacevti tožijo ZZZS

Farmacevtske družbe, ki so zaradi terapevtskih skupin zdravil prisiljene nižati cene, nezadovoljne. Upravno sodišče zavrnilo tožbe.

Objavljeno
10. januar 2014 20.52
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Farmacevtske družbe, ki so zaradi uvedbe sistema terapevtskih skupin zdravil (TSZ) prisiljene nižati cene, niso zadovoljne.

Dve od njih, podjetji MSD in Servier Pharma, sta se odločili pravico iskati po sodni poti. Po sprejetju sklepov o uvedbi dveh novih terapevtskih skupin zdravil za zdravljenje visokega krvnega pritiska in zniževanja holesterola v krvi sta ugovarjali pri upravnem odboru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta je ugovora kot vsebinsko neutemeljena zavrnil.

Po zavrnitvi ugovorov (tudi štirih zdravnikov) je Lučka Böhm, predsednica upravnega odbora, prejela pismo domnevne pacientke proti uvajanju novih dveh TSZ. Ker je bilo pismo sicer podpisano, a poslano z neznanega naslova, na zavodu sumijo – tudi zaradi vsebine – da je bilo odposlano zaradi izvajanja osebnega pritiska na predsednico Böhmovo.

Kakorkoli, ZZZS je po decembrski določitvi najvišjih priznanih vrednosti za novi terapevtski skupini zdravil iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji v imenu zgoraj omenjenih tujih proizvajalcev zdravil prejel vsebinsko dokaj podobni tožbi, podani na upravno sodišče v Ljubljani.

Tožeči stranki sta zahtevali, da se sistem TSZ, ki je bil uveljavljen v ponedeljek, odloži do izdaje pravnomočne odločbe upravnega sodišča. Tuja proizvajalca zdravil sta se namreč sklicevala, da jima je bila storjena »težko popravljiva škoda« oziroma »težko nadomestljiva škoda«. Upravno sodišče je o obeh tožbah sklenilo, da se zahtevi za izdajo začasne odredbe kot neutemeljeni zavrneta. Ali se bosta tožeča proizvajalca pritožila, ni znano, saj sta včeraj prejeta sklepa še proučevala z odvetniki.

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje so povedali še, da smo zdravilo z učinkovino ezetimib (za zniževanje holesterola) enega od teh proizvajalcev preplačevali za kar 5,5-krat glede na primerljivo zdravilo.