AstraZeneca za 60 odstotkov zmanjšala dobavo cepiva EU

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic/Reuters





22.33 AstraZeneca bo v prvem četrtletju EU posredovala 60 odstotkov manj cepiva od predvidenega

Cepivo, ki ga je v sodelovanju z britansko-švedsko farmacevtsko družbo AstraZeneca razvila univerza v Oxfordu, še čaka na odobritev Evropske agencije za zdravila, a ga bo po poročanju Reutersa Evropska unija v prvem obdobju prejela neprimerno manj od načrtovanega. AstraZeneca je namreč uradnike EU danes obvestila, da bo zaradi težav s proizvodnjo dobave EU v prvem četrtletju znižala za 60 odstotkov, in sicer na le 31 milijonov odmerkov.

To je nova slaba novica za evropsko akcijo cepljenja proti covidu-19, potem ko sta Pfizer in BioNTech ta teden upočasnila dobavo cepiv EU, kar sta argumentirala s tem, da je ta poteza potrebna zaradi povečanja proizvodnje v prihodnje.

AstraZeneca naj bi sicer po prvotnih dogovorih do konca marca 27 državam EU dostavila približno 80 milijonov odmerkov. Kot dodaja Reuters, ima podjetje proizvodne težave v partnerskem obratu podjetja Novasep v Belgiji. V EU so slabo novico sprejeli z velikim nezadovoljstvom, je na Twitterju sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides. EU je naročila kar 300 milijonov odmerkov cepiva (z možnostjo dodatnih 100 milijonov), o odobritvi katerega bo Evropska agencija za zdravila odločala 29. januarja. V Veliki Britaniji so ga že odobrili. Dobava EU naj bi sicer stekla 15. februarja, kar je v skladu s prvotnimi načrti.



Gre sicer za cepivo, ki velja za manj učinkovito od cepiv Pfizerja in Biontecha ter Moderne, a ima pomembno prednost, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih in to do šest mesecev. Je tudi precej cenejše. 

20.06 Mali pivovarji računajo na pomoč

»Mali pivovarji še vedno menijo, da je najbolj učinkovit instrument pomoči oprostitev trošarine v tem letu. S tem se bodo vsaj za nekaj časa izenačili z drugimi sektorji, ki trošarin na alkohol ne plačujejo. Ker bo okrevanje trajalo vsaj nekaj let, je potrebno razmišljati o sistemu trošarin tudi za naprej,« so sporočili iz Združenja slovenskih pivovarn (GZS Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij) pred končnimi dogovori o oblikovanju PKP8.

Mali pivovarji še opozarjajo na poplačilo odprtih terjatev do gostinskega sektorja, na nadomestilo za izdelke s pretečenim rokom trajanja, ker je HoReCa zaprta, in na povrnitev fiksnih stroškov obratovanja. G. R.

19.24 Johnson: Novi sev koronavirusa morda bolj smrtonosen od ostalih

Obstajajo indici, da je novi sev novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, morda bolj smrtonosen od doslej znanih, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal britanski premier Boris Johnson. »Poleg tega, da se širi hitreje, obstajajo tudi dokazi, da je nova različica, ki so jo odkrili v Londonu in na jugovzhodu države, morda povezana z višjo stopnjo smrtnosti,« je povedal na novinarski konferenci.

Glavni svetovalec britanske vlade za znanost Patrick Vallance je ob tem opozoril, da nove ugotovitve temeljijo na zgodnjih predhodnih ocenah. Pojasnil je, da je dokazano večje tveganje za smrt pri tistih, ki so se okužili z novim sevom kot pri okuženih z dosedanjimi sevi. »To so še nezanesljivi podatki, natančnih ocen še ni,« je dejal.

18.19 Kustečeva bi želela povzeti avstrijski načrt testiranja ob vračanju v šole

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v stiku z avstrijskim kolegom v povezavi z njihovim načrtom vračanja v šole in testiranja učencev v šolskih prostorih dvakrat na teden, ki bi ga želela povzeti, če bi bilo to izvedljivo. V Avstriji načrtujejo, da bi otroke, stare do deset let, testirali starši, starejši otroci pa bi se testirali sami.

Ministrica, ki se je danes udeležila neformalnega virtualnega zasedanja ministrov EU za izobraževanje, je v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju pojasnila, da je v stiku z avstrijskim kolegom v povezavi z njihovim načrtom vračanja v šole, ki je načrtovan za 8. februar. Dejala je, da bi avstrijski načrt želeli povzeti v Sloveniji, kolikor bo to izvedljivo.

Avstrijski načrti predvidevajo stalno testiranje učencev v šolskih prostorih. Otroke, stare do deset let, naj bi testirali starši, ko jih pripeljejo v šole, starejši otroci pa naj bi se v razredu testirali sami dvakrat na teden, je pojasnila ministrica. Te načrte je opisala kot zanimiv in inovativen pristop.

1632 Dijaki pozivajo ministrstvo k čim prejšnjemu odpiranju srednjih šol

Pobuda Zahtevamo šolo!, ki se je osnovala na pobudo predstavnikov nekaterih slovenskih gimnazij in dijaških gibanj, je ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec izročila pismo, v katerem jo pozivajo, naj čim prej odpre srednje šole po modelu C, ne glede na epidemiološko sliko, in k prilagoditvi mature, saj da učenje na daljavo ni rešitev. V pismu, ki ga je podpisalo več kot 800 dijakov, želijo tudi neposreden dialog z ministrstvom o rešitvi »zelo zahtevne situacije«.

image_alt
Mladi napovedujejo stavko, če jih ministrica ne bo uslišala


15.47 V Avstriji v trgovinah in javnem prometu obvezne maske FFP2

Avstrijci morajo od ponedeljka v trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2. Povpraševanje po njih je veliko. Večina trgovin se je dobro založila in ta teden ponudila ugodne akcijske cene. Za revnejše in socialno ogrožene pa je vlada omogočila brezplačni dostop do mask z višjo stopnjo zaščite.

15.40 V UKC Maribor 162 bolnikov s covidom-19, 36 jih je na intenzivni negi

V UKC Maribor znaša število vseh hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 162, med temi jih je na intenzivnem zdravljenju 36. V četrtek so umrli še trije pacienti, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo do številke 1271.

14.39 Knjižnice pripravljene na sproščanje ukrepov

V zadnjih nekaj tednih je bilo v knjižnicah mogoče le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, od sobote dalje pa ta omejitev za rdeče regije ne velja več.

Knjižnično gradivo se v skladu z novim odlokom lahko izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še vedno pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, ampak jih predhodno naročijo. Prav tako še niso dostopne čitalnice. Način in postopki naročanja gradiva so objavljeni na spletnih straneh posamezne knjižnice oziroma lahko uporabniki gradivo naročijo po telefonu. 

14.18 Dobre izkušnje cepljenja na Gorenjskem v pomoč pri vzpostavitvi nacionalnega sistema

Direktor NIJZ Milan Krek je danes obiskal Zdravstveni dom Kranj in Osnovno zdravstvo Gorenjske in pohvalil njihovo organizacijo cepljenja proti covidu-19. Dobre izkušnje bodo v pomoč pri vzpostavitvi nacionalnega sistema. Prihodnji teden bo Slovenija dobila okoli 19.000 odmerkov cepiva, začetek cepljenja v širšem obsegu pa bo od sredine februarja.

Kot je pojasnil Krek, ki je Kranj obiskal zaradi priprave logistike cepljenja proti covidu-19 na nivoju države, so na Gorenjskem zelo dobro vzpostavili sistem evidence in izpeljali tudi samo cepljenje na terenu. Organizirali so množično cepljenje, s čimer so razbremenili zdravnike družinske medicine. Vzpostavili pa so tudi dober informacijski sistem, ki olajšuje birokratske procese.

»Gre za zelo veliko dobrih izkušenj, ki bi jih bilo smiselno prenesti v celoten slovenski prostor,« je v pripravah na organizacijo obsežnega cepljenja, ki se obeta v prihodnjih mesecih, dejal Krek. Dostave cepiva bodo tako verjetno potekale le na eno ali nekaj lokacij, evidenca cepljenja pa se bo vodila prek centralnega informacijskega sistema.

14.15 Na Poljskem zapolnili večino terminov za cepljenje do konca marca

Na Poljskem so zapolnili večino terminov za cepljenje proti covidu-19 za starejše do konca marca. V celi državi imajo v tem obdobju prostih le še okoli 150.000 terminov, potem ko so danes odprli prijave za starejše od 70 let, so danes sporočili iz vlade. Na Poljskem so že prejšnji teden sprejemali prijave starejših od 80 let. Danes pa so odprli registracijo za tiste, ki so stari med 70 in 80 let. Teh je v državi okoli 2,7 milijona.

12.00 Muzeji in galerije pripravljeni na odprtje v prihodnjih dneh

V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko se galerije in muzeji danes pospešeno pripravljajo na ponovno odprtje, čeprav povsod v soboto še ne bodo dejansko odprli svojih vrat, ampak šele nekaj dni kasneje. Med tistimi, ki bodo prvi ponovno sprejeli obiskovalce, so Moderna galerija, Muzej sodobne umetnosti Metelkova in Prirodoslovni muzej Slovenije.

11.55 Hitri testi na Gospodarskem razstavišču 

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da bodo hitro testiranje na Gospodarskem razstavišču ob ponedeljkih imeli le za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. Od torka do petka, med 11:00 in 15:00 uro, s sprejemom do 13:30, pa bo potekalo hitro testiranje za vse ostale. 

image_alt
Kdor se ne bo testiral, v torek ne bo mogel v učilnico


11.50 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 643 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 4863 testih potrdili 643 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19, je na današnji novinarski konferenci objavil nacionalni štab civilne zaščite. Doslej so proti covidu-19 cepili približno 65.000 ljudi. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva petka.

11.30 Madžarska sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva proti covidu-19

Madžarska vlada je danes sporočila, da je sklenila dogovor o nakupu velike količine ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, čeprav v Evropski uniji še ni odobreno. Madžarska je v četrtek kot prva članica EU izdala začasno dovoljenje za uporabo cepiva Sputnik V kot tudi za cepivo, ki sta ga razvila AstraZeneca in oxfordska univerza. Madžarska vlada je bila večkrat kritična do Evropske komisije zaradi počasnih postopkov odobritve cepiv in zamud pri naročilih.

10.30 Znova manj pozitivnih 

Po podatkih vlade so včeraj skupno testirali 11.149 oseb. Odkrili so 1439 pozitivnih na koronavirus, kar je 12,9 odstotka. V bolnišnicah se szdravi 1140 oseb, 185 oseb je na intenzivni negi. Umrlo je 25 bolnikov s covidom.



8.55 Covid v Nemčiji zahteval več kot 50.000 življenj

Covid-19 je v Nemčiji zahteval več kot 50.000 smrtnih žrtev, je danes sporočil inštitut Roberta Kocha (RKI). V zadnjem dnevu je umrlo skoraj 860 covidnih bolnikov, potrdili pa so več kot 17.800 novih okužb z novim koronavirusom. V Nemčiji so od začetka epidemije covida-19 zabeležili 50.642 smrtnih žrtev te bolezni, od tega 859 v zadnjih 24 urah, kažejo podatki RKI. V zadnjem dnevu so potrdili še 17.862 novih okužb s koronavirusom, skupaj že več kot 2,1 milijona, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po okužbi je doslej okrevalo okoli 1,78 milijona ljudi. Sedemdnevna incidenca okužb v Nemčiji znaša 115,3 primera na 100.000 prebivalcev, kar je nekoliko manj, kot je v četrtek, ko je bila 119 primerov. Cilj ostaja pri 50 primerih na 100.000 prebivalcev.

8.50 Sistem ravnanja z odpadki iz zdravstva kljub covidu-19 brez težav

Količina odpadkov iz bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše se je v času epidemije covida-19 precej povečala, čeprav je za podatke o konkretnih količinah še prezgodaj. Težav v sistemu ravnanja z odpadki na ministrstvu za okolje in prostor sicer ne zaznavajo.

V podjetju Saubermacher Slovenija, ki letno prevzame in obdela okoli 200.000 ton različnih odpadkov, so v luči pandemije covida-19 pri izvajalcih nege in zdravstvenih storitev (domovi za starejše, zdravstveni domovi, bolnišnice ipd.) zabeležili okrog 50 odstotkov več potencialno kužnih odpadkov. 

Tudi na ministrstvu za okolje in prostor so povedali, da niso seznanjeni z morebitnimi težavami pri oddaji odpadkov iz zdravstva v nadaljnje ravnanje. Inšpektorat za okolje in prostor ali Agencija RS za okolje (Arso) tudi ne poročata, da bi se v sistemu prevzemanja ali ravnanja z odpadki kje zatikalo ali da bi bile zmogljivosti kje zapolnjene.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec


7.45 Nizozemski parlament potrdil uvedbo policijske ure zaradi covida

Nizozemski parlament je v četrtek potrdil uvedbo policijske ure, katere namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. Uvedbo nočne omejitve gibanja, ki bo v veljavi do 19. februarja, so podprle stranke vladajoče koalicije in več opozicijskih strank. Policijska ura med 21. uro zvečer in in 4.30 zjutraj bo prvič začela veljati v soboto zvečer. Za kršitelje je predvidena globa v višini 95 evrov.

Anthony Fauci je zadovoljen, ker nova ameriška vlada ne skuša utišati znanosti v spopadu s pandemijo covida-19. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
Anthony Fauci je zadovoljen, ker nova ameriška vlada ne skuša utišati znanosti v spopadu s pandemijo covida-19. FOTO: Jonathan Ernst Reuters


7.40 Fauci izrazil olajšanje zaradi nastopa nove ameriške vlade

Direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci je v četrtek na novinarski konferenci Bele hiše izrazil olajšanje, ker nova ameriška vlada ne skuša utišati znanosti v spopadu s pandemijo covida-19 in se tako lahko osredotoči na znanost brez strahu pred posledicami.

Bivši ameriški predsednik Donald Trump je zmanjševal nevarnost pandemije ter skušal prikriti neprijetno resnico o davku pandemije. Fauci je zaradi javnega nasprotovanja Trumpovim izjavam izgubil možnost sodelovanja na novinarskih konferencah Trumpove delovne skupine za boj proti koronavirusu. Bela hiša se je iz strokovnjaka za nalezljive bolezni norčevala, Trump pa je bil tik pred tem, da ga odpusti.

Ameriški predsednik Joe Biden je Faucija imenoval za svojega glavnega zdravstvenega svetovalca in Fauci se v novi vlogi počuti bolj sproščeno. Na novinarski konferenci Trumpa ni omenjal, ko je dejal, da mu je bilo pod prejšnjo vlado pogosto neprijetno. Še posebej, ko se je promoviralo nepreverjena zdravila, zavračalo nasvete glede mask in socialne distance ter znanstvena dejstva.

7.40 V Slovenijo od danes mogoč vstop brez karantene za 12 ur zaradi vzdrževalnih del

V Slovenijo bo od danes mogoče vračanje brez obvezne karantene za državljane članice Evropske unije ali schengenskega območja za vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču v kateri izmed članic EU ali schengenskega območja, kjer so opravljali vzdrževalna dela. V državo se bodo sicer morali vrniti v 12 urah po prehodu meje. Vlada je odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 spremenila v sredo in med izjeme dodala tudi lastnike objektov in zemljišč v Sloveniji.

Vračanje v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost novega koronavirusa bo tako poslej mogoče za vse državljane članic EU ali schengenskega območja, ki se bodo po 12 urah vrnili iz katere od teh držav, kjer so opravljali varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali so odpravljali neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje.

Že od prejšnjega tedna je vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa možen za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem delu.

image_alt
Knjižnice, muzeji in galerije se bodo v nekaterih regijah znova odprli


7.30 Von der Leynova: Na »temno rdečih« pandemičnih območjih naj bodo nenujna potovanja močno odsvetovana

Resnost razmer ob pojavu novih sevov virusa terja natančnejšo opredelitev najbolj tveganih predelov v EU, zato Evropska komisija predlaga uvedbo nove kategorije »temno rdečih« območij, kjer naj bi bila vsa nenujna potovanja močno odsvetovana, je povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen po virtualnem vrhu EU.

image_alt
Pred Evropo strožji režim z omejitvami potovanj


Komisija bo predlog za uvedbo nove kategorije najbolj tveganih epidemioloških območij podrobneje predstavila v ponedeljek, je napovedala von der Leynova. Ta oznaka lahko pomeni obvezno testiranje pred odhodom oziroma karanteno ob prihodu. Poleg tega pa bi morala biti vsa nenujna potovanja močno odsvetovana, je poudarila.

Voditelji članic EU so se sicer danes strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, vključno z možnostjo omejitve nenujnih potovanj, okrepitev genomskega sekvenciranja za lažje prepoznavanje in spremljanje mutacij virusa ter pospešitev cepljenja, pa je po vrhu povzel predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Preberite še:

Komentarji: