Igor Pribac obžaluje, da senat ni prepoznal njegovih argumentov

Ostal je brez naziva izrednega profesorja. Oktobra mu ga niso podaljšali zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju.
Fotografija: Igor Pribac se bo na sklep senata univerze brez dvoma pritožil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Igor Pribac se bo na sklep senata univerze brez dvoma pritožil. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na ljubljanski univerzi (UL) se je ob 14. uri začela seja senata, na dnevnem redu katere je bila pod točko 16 obravnavana tudi pritožba filozofa Igorja Pribca na oktobrsko odločitev filozofske fakultete, da se mu habilitacijskega naziva izrednega profesorja ne podaljša.

K lanski jesenski odločitvi je odločilno prispevalo negativno mnenje študentskega sveta omenjene fakultete, v katerem profesorju očitajo spolno nadlegovanje. Slednjega naj bi prakticiral verbalno in celo z neprimernimi fizičnimi dotiki, o čemer naj bi obstajalo 23 izjav. Pribac je očitke za Delo zavrnil, na Twitter pa napisal: »Ni prijav na policijo. Ni suma kaznivega dejanja. Ni zgodb o otipavanju. Je zgodba o tem, ali je prav, da neverbalna komunikacija (pogledi, drže) postane odločilna, da nekoga moralno diskvalificiramo. In je zgodba o anonimnih anketah, ki o tem odločajo.«

Za Delo je pojasnil, da so bila v postopku upoštevana anonimna mnenja, priloženi pa sta bili še dve, ki nista bili anonimni: »Nobeno od njih pa mi ne očita spolno nadležnih stikov in spolnega izsiljevanja. Tudi očitek, da sem na izpitu spraševal o spolnem življenju študentke, zavračam.«

image_alt
Zaradi pasivnosti univerz se organizirajo študenti


A članov senata njegova pritožba očitno ni prepričala.

Pred nekaj minutami, ko je izvedel za današnjo odločitev senata, se je Pribac vnovič oglasil na Twitterju. Med drugim je zapisal, da se mu zdi pomembno, da Slovenija opravi javno razpravo o spolnem nadlegovanju, ki je nikoli ni zares opravila in jo bo kot kaže zdaj ob njegovi zgodbi.



Na ljubljanski univerzi danes odločitve senata v zvezi z opisanim primerom še ne bodo razkrili: »Sklep seje senata UL v primeru izr. prof. dr. Pribca vam bomo lahko razkrili šele, ko bomo obveščeni, da je bila odločba o odločitvi senata UL vročena pritožniku.« Dodali so še, da vsako pritožbo ali prijavo obravnavajo skrajno resno in z ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja.

Pribac je že napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev: »Menim, da imam trdne razloge za upravni spor«.

Komentarji: