Kaj nekdanji voditelji pravijo pred izborom novega predsednika SD

Po napovedi Matjaža Hana se za naslednika Tanje Fajon na današnjem kongresu SD potegujejo štirje kandidati. Kakšen bi moral biti ...
Fotografija: Dosedanje vodstvo je bilo deležno tudi kritik, da je stranka SD v zadnjih lethi izgubila vonj, okus in barvo. Kaj prinaša novo, bo predvidoma znano danes.
Odpri galerijo
Dosedanje vodstvo je bilo deležno tudi kritik, da je stranka SD v zadnjih lethi izgubila vonj, okus in barvo. Kaj prinaša novo, bo predvidoma znano danes.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je včeraj potrdil, da se bo tudi sam potegoval za mesto predsednika. Kdo od štirih kandidatov – ob njem se bodo za glasove delegatov spopadli še vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, župan Ajdovščine Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez – bo nasledil Tanjo Fajon, ni mogoče oceniti.

A jasno je, da novega predsednika SD čaka težka naloga, saj se je stranka znašla v nezavidljivem položaju po aferi zaradi nakupa stavbe na Litijski cesti in zaradi visokih dolgov. 

Milan Kučan, nekdanji predsednik republike:

Nobenega kandidata nisem aktivno podprl in ne želim ocenjevati, kdo bo zmagal ali kdo bi bil najboljši za socialno demokracijo. Si pa želim, da bi si stranka SD za dobro Slovenije opomogla.

Dejan Židan, nekdanji predsednik SD:

Novi predsednik bo moral stranki povrniti verodostojnost, dane obljube je treba uresničiti. Moral bo delovati kot tovariš, torej, da bo spoštoval druge ljudi in njihova stališča. Nujna je večja učinkovitost, treba bo torej manj velikih besed in dajanja obljub, a več realizacije.

Ciril Ribičič, nekdanji predsednik Stranke demokratične prenove:

Lažje je prepričati prejšnjo predsednico, da se umakne, kot zbrati večino za ustoličenje predsednika, ki bi bil učinkovit in za povrhu še socialdemokrat.

Igor Lukšič, nekdanji predsednik SD:

Novi predsednik bo imel težko delo. Zagotoviti bo moral sistemsko dolgoročno financiranje stranke, ideološko programsko konsolidacijo in delovanje stranke za izboljšanje kakovosti življenja, ki jo bodo ljudje tudi občutili. Prazne piarovske izjave niso dovolj. Nujna je tudi vzgoja kadra.

Preberite še:

Komentarji: