Han potrdil kandidaturo za predsednika: Moja odlika je, da se pogovarjam z vsemi

Kongres SD bo jutri, za predsednika pa se potegujejo štirje kandidati.
Fotografija: Matjaž Han je doslej večkrat zatrdil, da ne bo kandidira. Zdaj si je poštevilnih pozivih premislil. Navedel je, da gre za izključno njegovo odločitev in da zadaj ni bilo kalkulacij. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Han je doslej večkrat zatrdil, da ne bo kandidira. Zdaj si je poštevilnih pozivih premislil. Navedel je, da gre za izključno njegovo odločitev in da zadaj ni bilo kalkulacij. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po dnevih ugibanj je tudi Matjaž Han, minister za gospodarstvo in nekdanji dolgoletni vodja poslanske skupine sporočil, da se bo tudi sam na današnjem kongresu SD potegoval za položaj predsednika. Stranka se je znašla v nezavidljivem položaju po aferi zaradi nakupa stavbe na Litijski cesti in zaradi visokih dolgov. Han se je za kandidaturo odločil zaradi več pozivov, da poenoti stranko in okrepi socialno demokracijo.

»Dvajset let sem član stranke, moja stališča so znana in veliko sem na terenu,« je Matjaž Han zavrnil očitke, da v nasprotju s preostalimi tremi kandidati – vodje poslanske skupine SD Janija Prednika, župana Ajdovščine Tadeja Beočanina in evropskega poslanca Milana Brgleza – ni sodeloval v kampanji in na predstavitvah. Kot smo poročali, pa so že vsi trije zatrdili, da se po vstopu Hana v tekmo ne bodo umaknili.

Da razume »zadrego kandidatov, ki so delali na terenu«, je odločitev o njegovi kandidaturi pospremila odhajajoča predsednica SD in zunanja ministra Tanja Fajon, ki eksplicitno sicer ni podprla Hana, je pa v odziv napovedi njegove kandidature navedla, da je Han človek, »ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, zato cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku«.

Znano je, da bi le v primeru izvolitve Hana vsi dosedanji ministri Socialnih demokratov gotovo ohranili svoje položaje v vladi, saj je predsednik vlade Robert Golob izrazil pričakovanje, da bo tudi novi predsednik stranke sodeloval v vladi. Kako resno je to mislil, sicer ni mogoče oceniti. Tako kot tudi ne, kakšen bo dokončen epilog 15. kongresa stranke. Sogovorniki so bili enotni le v zvezi s tem, da so se karte spet premešale in da ni nujno, da bo karkoli dogovorjenega tudi obstalo. Tudi ocene, ali ima Han že zagotovljeno vsaj polovico delegatov za izvolitev, so različne. Na to je sam odvrnil, da v kandidaturo vstopa zelo pomirjen, brez računic o podpori, brez lobiranja v ozadju ali s skritim adutom v rokavu.

Njegovi bližnji sodelavci so že začeli zbirati podpise tretjine delegatov, potrebnih za kandidaturo, kar ob 409 delegatih pomeni najmanj 137 podpisov.

Han se v nasprotju s Prednikom, Beočaninom in Brglezom tudi ni opredelil, koga od preostalih kandidatov za najvišje funkcije, kot so podpredsedniške in funkcija glavnega tajnika, si želi videti ob sebi na vrhu stranke, ampak je govoril predvsem o nujnem povezovanju vseh ter da bo stavil na ekipo, saj da stranka potrebuje enotnost. Poudaril pa je tudi tri svoje zaveze: povezati vse v stranki, skupaj kot ekipa predstaviti socialnodemokratsko vizijo, biti povezan z ljudmi, saj smo v politiki zaradi njih. »Moja odlika je, da se pogovarjam z vsemi,« je še zatrdil.

Novo vodstvo se ne bo moglo izogniti niti težki nalogi finančne sanacije – stranka naj bi imela poleg dolgov do Delavske hranilnice, ki ima na vilo na Levstikovi vpisanih več hipotek, za še približno pol milijona evrov zapadlih neplačanih računov. Zato je na mizi tudi prodaja njihove vile.

Preberite še:

Komentarji: