Karl Erjavec odhaja, izstopa tudi iz stranke

Predsednik Desusa Karl Erjavec je na svetu stranke povedal, da ne želi biti več predsednik stranke.
Fotografija: Erjavec se je zaposlil v podjetju Iskratel, kjer bo kot pomočnik direktorja Željka Puljića zaposlen za tuje trge. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Erjavec se je zaposlil v podjetju Iskratel, kjer bo kot pomočnik direktorja Željka Puljića zaposlen za tuje trge. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Na kongresu lani sem dejal, da bom član Desusa, dokler bom živ, a v tem času se je toliko stvari spremenilo, da po 15 letih to ni več ista stranka,« je v izjavi za medije povedal Karl Erjavec in nadaljeval, da to ni več stranka, ki bi se zavzemala za neke vrednote, ampak gre za stranko posameznikov, ki se zavzemajo za parcialne interese in so zato pripravljeni izdati tudi program stranke.

»Veste, da sem bil pozvan, naj se vrnem kot predsednik stranke Desusa v lanskem letu po hudih pripetijah in nezadovoljstvu z nekdanjo predsednico Desusa. To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral, da bi jo rešil. Vendar so zadnji dogodki pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti,« je še dejal Erjavec in opomnil, da je razklanost prisotna tako v poslanski skupini kot na terenu. Ključno pa je po njegovem tudi vprašanje, kakšna je sploh pozicija stranke Desus: je to v vladi ali opoziciji? »Logično bi bilo, da če gre stranka v opozicijo, nima več članov v vladi,« je Erjavec še opozoril na položaj kmetijskega ministra Jožeta Podgorška.

Jože Podgoršek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Jože Podgoršek. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ob Erjavcu je sicer odstopila tudi podpredsednica stranke Irena Majcen.

Stranko bo do volilnega kongresa vodil podpredsednik Anton Balažek, ki je še pred sejo za Delo povedal, da ni jasno, kaj bo prineslo popoldne, ter da na tako težko vprašanje, ali bi bil pripravljen začasno voditi stranko, v tem trenutku ne more odgovoriti. »Prevečkrat smo skočili v prazen bazen, stvari je treba dobro premisliti,« je bil slikovit podpredsednik Desusa. 

Kot je v izjavi za medije nato pojasnil Balažek, še ni natančneje znano, kdaj bo kongres, da bo po statutu v enem letu, lahko pa da ga bodo sklicali tudi že čez tri mesece. To je po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kaj bo pokazala analiza, kaj je za stranko dobro in smiselno.

Uradno je na dnevnem redu svet stranke sicer razprava o nadaljnjih korakih stranke po neuspeli konstruktivni nezaupnici s kandidaturo predsednika Karla Erjavca za predsednika vlade, ki je niso podprli niti vsi poslanci Desusa. Tudi znotraj sveta stranke naj bi bili močno razdeljeni glede prihodnjega delovanja stranke, na koncu so vseeno podprli sklep, da bo Desus deloval kot konstruktivna opozicija.

Kakšna bo usoda predsednika, se je ugibalo že nekaj dni, zlasti so se ugibanja okrepila po tem, ko je v javnost prišla informacija, da si je poiskal novo službo v gospodarstvu, v kranjskem Iskratelu. Erjavec se je zatem zavil v molk.

Pred današnjim svetom stranke se je ugibalo tudi, ali bi se lahko pojavili pozivi k njegovemu odstopu ali h glasovanju o zaupnici. Glede na razmerje sil v svetu stranke sicer ni mogoče pričakovati, da bi bila Erjavcu izglasovana nezaupnica, čeprav bo – če bo na seji predlog za razširitev dnevnega reda s točko glasovanja o nezaupnici Erjavcu dan – predsednik sveta Anton Urh predlog dal na glasovanje, je povedal za STA.

Svet Desusa naj bi danes sicer odločal tudi o Erjavčevem predlogu, da za novega generalnega sekretarja stranke namesto Lidije Štruc imenujejo Zlatka Ficka, glavnega terenskega operativca pri rušenju nekdanje predsednice Aleksandre Pivec. Erjavec je ta pred predlog pred odstopom umaknil.

Preberite še:

Komentarji: