Erjavec kot pomočnik direktorja Iskratela

Po neuspelem poskusu, da postane mandatar nove vlade, se je prvak Desusa zaposlil v kranjskem podjetju, kjer bo zaposlen za tuje trge.
Fotografija: Erjavec bo v Iskratelu odgovoren za širitev in vstop na nove trge. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Erjavec bo v Iskratelu odgovoren za širitev in vstop na nove trge. FOTO: Blaž Samec/Delo

Po tem, ko predsedniku Desusa Karlu Erjavcu februarja ni uspelo postati mandatar nove vlade – za uspeh nezaupnice bi potreboval 46 glasov, a jih je dobil samo 40 – je našel novo službo v gospodarstvu, razkriva spletni portal 24ur.com. Erjavec se je zaposlil v podjetju Iskratel, kjer bo kot pomočnik direktorja Željka Puljića zaposlen za tuje trge, so to informacijo po poročanju portala potrdili tudi v telekomunikacijskem podjetju. V Iskratelu so prepričani, da politika lahko pomembno vpliva na gospodarstvo ter prinaša boljše poslovne rezultate.

Doslej je bil Erjavec kot nekdanji minister za zunanje zadeve še upravičen do nadomestila. Zakaj se je tokrat za razliko od obdobja, ko je pred razrešitvijo odstopil z mesta okoljskega ministra, odločil za odhod v gospodarstvo, nam ni odgovoril. Je pa s tem sprožil špekulacije o morebitnem umiku iz politike.

Prvak Desusa je sicer večkrat dejal, da se je v politiko vrnil, da bi konsolidiral stranko, a se je nato ob in tudi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici izkazalo, da pri svojih potezah ni imel podpore večine poslanske skupine stranke. Tako je Ivan Hršak povedal, da je bil izstop iz koalicije Janeza Janše po njegovem mnenju napaka, Branko Simonovič pa je priznal svojo vprašljivo podporo Erjavcu. Franc Jurša, vodja poslanske skupine, pa je včeraj domneval, da Erjavčeva zaposlitev v Iskratelu po njegovem ni začetek odhoda z vrha stranke. Če pa se bo poslovil, se bo po njegovih ocenah iz drugih razlogov. »Jaz in tudi nekateri drugi so vedeli, da Erjavec ne bo delal v politiki, ampak se bo odločil za drugo službo,« je dodal Jurša.

Doslej je bil Erjavec kot nekdanji minister za zunanje zadeve še upravičen do nadomestila. FOTO: Jure Eržen/Delo
Doslej je bil Erjavec kot nekdanji minister za zunanje zadeve še upravičen do nadomestila. FOTO: Jure Eržen/Delo
Poslanska skupina in Karl Erjavec sta sicer po sestanku in seji izvršnega odbora pred dvema tednoma sporočila, da so dosegli soglasje, da bodo odslej konstruktivna opozicija. Prvak Desusa pa je še navedel, da je zadovoljen, da je v stranki prišlo do pomiritve. »Danes lahko računamo, da bo stranka delovala umirjeno in v skladu s programom,« je še ocenil.

Kako natančno naj bi bilo videti delovanje konstruktivne opozicije, bi lahko bilo bolj jasno po sredinem svetu stranke, kjer naj bi razpravljali predvsem o položaju Desusa po konstruktivni nezaupnici, Erjavec pa je tudi napovedal, da bo za novega generalnega sekretarja predlagal Zlatka Ficka, nekdanjega direktorja Slovenskih državnih gozdov.

Če bi se Erjavec res odločil za odhod – po Aleksandri Pivec bi v stranki torej iskali že tretjega predsednika v enem letu, kot edinega možnega kandidata, ki bi lahko prevzel vodenje stranke, sogovorniki omenjajo kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki pa se je znašel po odhodu stranke iz koalicije v nenavadnem položaju. Sam se je v dogovoru s predsednikom vlade in poslansko skupino odločil, da ostane v vladi, a statut stranke to prepoveduje in v takšnem primeru narekuje prenehanje članstva. Če oziroma kdaj bodo takšen ugotovitveni sklep v stranki sprejeli, ni povsem jasno.

Glede morebitnega predsedniškega položaja pa Podgoršek odgovarja: »V tem trenutku o takšnih izzivih ne razmišljam.«

Preberite še:

Komentarji: